2 / 8

Cele mai importante beneficii pentru stat

Resursele financiare atrase, transparenta si pretul cel mai bun. Acestea sunt cele mai importante beneficii pe care statul trebuie sa le vada in orice privatizare.

“Totodata, ar aduce la bugetul de stat sume importante de bani cu cele mai mici costuri si ar contribui la consolidarea si capitalizarea companiilor de stat, ar genera resurse necesare dezvoltarii si intaririi capacitatii investitionale ale acestora. In urma unor astfel de procese, valoarea emitentilor respectivi ar creste considerabil, oferind ulterior acces facil si rapid la finantari ieftine”, a explicat Adrian Simionescu (foto).

Avantajul cel mai important este cel al resurselor financiare atrase, efectul fiind unul de multiplicare.

“Ne plangem ca suntem incapabili sa atragem finantari europene datorita in special incapacitatii guvernului de a atrage cofinantare. In schimb, scenariul in care prin vanzarea unor pachete minoritare in companii publice si alocarea resurselor catre proiecte de cofinantare este un scenariu care nu prea isi gaseste loc in prioritatile factorilor politici decizionali actuali. Mai mult de atat, eficienta operationala a companiilor se poate modifica semnificativ. Cum poate arata o AGA la o companie de stat in care participa doar reprezentatii unui anumit minister? Dar o AGA in care ulterior, in urma vanzarii unui pachet minoritar de 15%, vezi reprezentanti ale unor investitori institutionali cointeresati in performanta operationala, precum Deutche Bank, Morgan Stanley, HSBC etc.? “, se intreaba Lupsan.

Aceste lucruri se intampla astazi in Polonia si este unul din motivele pentru care au evitat cu success recesiunea din ultimii ani iar performanta financiara a companiilor publice este cu mult imbunatatita, a continuat oficialul Intercapital Invest.

Laurentiu Ciocirlan, director Investment Banking la Raiffeisen Capital&Investment, sustine ca listarea companiilor de stat ar aduce bani pentru investitiile publice, pentru a sustine cresterea economiei, ar dezvolta piata de capital si ar ajuta la scaderea presiunii pe sistemul bancar pentru finantarea economiei.

“De asemenea, daca privatizarile s-ar face simultan cu majorari de capital in companiile de stat, s-ar putea atrage resurse pentru investitiile necesare modernizarii acestora”, a declarat Ciocirlan.

Ministerul Economiei a anuntat ca doreste sa vanda participatii pe care le detine in cadrul societati deja listate, insa sunt si alte companii care ar putea aduce sume semnificative la bugetul de stat.

Astfel, pana in prezent au fost anuntate vanzarea a 9,8% din OMV Petrom (SNP), 8,62% din Oil Terminal (OIL), 15% din Transgaz (TGN) si Transelectrica (TEL).



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri