3 / 5

Argumente pro si contra

Romania este a saptea cea mai mare tara din UE dupa numarul de locuitori. Daca autoritatile vor reusi sa creeze un climat investitional si fiscal stabil este aproape imposibil ca investitiile straine sa nu creasca exponential in anii care vin, investitii care pot duce usor la recuperarea decalajelor fata de tarile din UE. Mai concret, cresterea economica determinata de aceste infuzii de capital poate fi mult peste media tarilor din zona UE, la fel si cresterile bursiere, explica Nicu Grigoras.

Diversificarea investitiilor poate fi un alt motiv pentru care bursa nu ar trebui ocolita. Diversificarea riscului este o notiune care ar trebui inteleasa de cei care vor sa economiseasca.

“Banii nu trebuie investiti niciodata in aceeasi instrument de economisire (depozit, cont de economii, titlu de stat, obligatiune, fond mutual, actiune sau alt instrument financiar) sau la aceeasi institutie (banca, societate de brokeraj sau administrator de fonduri) ci trebuie diversificati. Din acest motiv investitiile la bursa ar trebui sa fie cunoscute si intelese de publicul larg si nu doar de un numar extrem de redus de persoane cum se intampla in acest moment”, sustine brokerul Intercapital Invest.

Bineinteles ca oricare din argumentele de mai sus poate fi desfiintat usor. Numarul de emitenti foarte redus, volumele extrem de mici, posibilitatile de diversificare reduse pot fi doar cateva motive.

Totusi, pentru un investitor care vrea sa isi diversifice portofoliul de investitii si catre bursa, chiar si in conditiile actuale, exista o gama larga de emitenti cu potential de crestere pe termen lung.

“Acest tip de investitor ar trebui sa priveasca investitia la bursa doar pe termen lung si sa nu se lase influentat de scandalurile politice, problemele sociale sau stirile izolate legate de societatile listate. Se tot vorbeste in ultimii ani, o data cu instalarea crizei, ca Romania are nevoie de reformarea sistemului public care trebuie adaptat cerintelor actuale ale mediului privat. Cum bursa este intotdeauna imaginea fidela a economiei unei tari cred ca si piata de capital are nevoie tot de restructurare. Restructurarea modului in care autoritatile inteleg rolul bursei in finantarea economiei si bineinteles a modului de interactiune a actorilor pietei de capital care sa duca la dezvoltarea pietei”, a declarat Nicu Grigoras.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri