2 / 4

FP, vectorul principal al cresterii lichiditatii

Pe langa o eventuala ameliorare a perceptiei climatului macroeconomic intern si mentinerea unui context extern favorabil, listarea FP este un vector important in cresterea lichiditatii.

“Listarea Fondului Proprietatea ar putea aduce o crestere semnificativa a lichiditatii (o revolutie fata de ceea ce se intampla acum), dar si sa actioneze ca un motor de impuls pentru piata per ansamblu. In ceea ce priveste perceptia cu privire la climatul macroeconomic intern este fundamental ca sa nu asistam la noi derapaje de la cele convenite cu institutiile internationale. De asemenea, este fundamental ca statul sa reia investitiile in economie”, considera Andrei Radulescu (foto), senior analist la Target Capital.

De asemenea, acesta crede ca este foarte important sa nu se cada in capcanele unui an pre-electoral, care ar insemna masuri nesustenabile dar si urmatoarea evaluare Fondului Monetar International si noul acord.

La nivel international se mentin mai multe riscuri, de la criza finantelor publice sau cea valutara, pana la somajul ridicat sau programele de consolidare bugetara din aceste economii.

“O serie de factori, mai mult sau mai putin previzibili, conduc la cresterea apetitului pentru risc. Intr-o economie emergenta, cu o piata de capital in curs de dezvoltare, revenirea pe crestere a bursei se datoreaza in special plasamentelor fondurilor de investitii externe. Acestea investesc pe pietele emergente, asumandu-si un risc mai mare, dar asteptand un randament mai ridicat, fata de randamentul asteptat pe o piata dezvoltata. Cred ca pentru a investi pe piata de capital din Romania riscul este prea mare in momentul de fata in comparatie cu randamentul potential”, a explicat Dragos Darabut, analist financiar la Tradeville.

In opinia sa, cresterea PIB-ului pentru doua trimestre la rand ar putea mari disponibilitatea strainilor de a investi in economia locala.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri