3 / 5

Reforma Bursei: Restructurare si regandire a echipei

Dupa listarea din iunie, Bursa si-a schimbat statutul, a capatat anumite pozitii cheie si are nevoie de o atentie speciala in comunicare, relatia cu investitorii, prezentarea rezultatelor.

Am avut nevoie de o restructurare, nu este vorba doar de scaderea numarului de personal ci si de o regandire a modalitatii de lucru in BVB. Concedierile facute recent nu fac parte doar din planul de reducere a costurilor, sunt incluse si in planul de reorganizare a echipei”, a explicat Ionescu.

Astfel, dupa un proces de evaluare a angajatilor, a fost concediat circa 10% din personal si au fost reduse o parte din salarii.

Din septembrie, BVB a raportat pierderi operationale, fiind nevoie astfel de o reducere a cheltuilelilor, pentru care s-au renegociat mai multe contracte. Insa, odata cu listarea Fondului Proprietatea, Ionescu spera ca Bursa va trece din nou pe profit operational.

Practic, cea mai importanta carte de anul viitor o va juca statul. Miza principala, dincolo de finantarea obtinuta, va fi ajutorul esential dat pietei de capital. Iar rezultatul unui joc bun se va vedea intr-o crestere a intregii piete, dublata de castigurile din taxe si impozite percepute de la un numar mai mare de participanti, cu o activitate mult mai intensa.

Dupa ani de promisiuni pe aceasta directie, statul pare ca a invatat din exemplul Poloniei si a altor tari care si-au finantat bugetul cu o serie de mari listari, a constatat Ionescu, dupa o serie de mesaje pozitive receptate de la guvernanti.

“Mai mult, avem un avantaj important fata de acum 3 ani – jucatorii din pilonul II de pensii private, care ar putea sa investeasca procente importante din active in companiile romanesti si nu pe alte piete. Statul ar trebui sa profite de faptul ca exista acesti clienti, alaturi de cei de retail”, a continuat Ionescu.

In final, toata piata asteapta ca anul viitor sa aduca o revolutie bursiera, o resuscitare a intregului sistem. Acest lucru este si in planul directorului BVB, insa are nevoie de sprijinul intregii piete.

“O parte din participanti sunt dezamagiti, si-au pierdut optimismul in aceasta lupta pentru supravieuire. Stiu ca traim vremuri grele dar sper ca lichiditatea sa creasca si toti intermediarii care au rezistat eroic in aceste conditii sa se mentina pe linia de plutire pana la o crestere a volumelor”.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri