4 / 5

Cum incheie BVB cel mai greu an al crizei

Chiar daca motivele scaderii lichiditatii au fost mai degraba externe, tinand de inrautatirea conditiilor economice, sociale si fiscale, BVB este cea care trebuie sa resusciteze piata.

Valentin Ionescu povesteste ca a identificat cateva chestiuni care se putea modifica pe termen scurt, imediat cum a preluat conducerea executiva a BVB, la finalul lunii septembrie.

Astfel cu aprobarea Consiliul Bursei, s-a inceput imbunatatirea practicilor de piata si s-au modificat pasii de pret, lucruri care pot ajusta putin lichiditatea, dar fara a o schimba radical.

De asemenea, bursa a mizat foarte mult pe transferarea companiilor de pe Rasdaq pe piata reglementata. Anul acesta cele mai importante mutari la cota bursei au fost facute de Prefab, Electroarges, Ropharma, tendinta urmand sa continue chiar din prima parte a anului viitor.

Un alt reper important al anului a fost listarea BVB in luna iulie. Plecand de la ideea de a se prezenta drept exemplu pentru alte companii, Bursa a ajuns sa fie in topul tranzactiilor, fiind in interesul investitorilor.

Pe langa aceasta, bilantul listarilor din acest an este completat de fondurile inchise lansate de Intercapital Investment Mamanegent si OTP Asset Managament. La jumatatea lunii noiembrie, odata cu aniversarea a 15 ani de bursa, sistemul alternativ de tranzactionare al Bursei a fost lansat cu actiunile Daimler.

Anul 2010 a adus si lansarea pietei de produse structurate, in iulie fiind listate cele emise de Erste Bank Group. Produsele au ca activ suport petrol, aur si indicele DAX sunt format de certificate turbo si a celor index.

La o luna distanta, Raiffeisen Centrobank a adus la bursa noua produse structurate de tipul certificatelor index, avand ca suport indicii ROTX, S&P500, EuroStoxx50, DAX, aur si futures pe petrol.

De asemenea, ultimele luni ale anului au adus proiecte si in piata derivatelor, care s-a dezvoltat foarte putin la BVB. Un prim rezultat al eforturilor depuse in acest sens este introducerea primului market-maker pe actiunile SIF Muntenia (SIF4). Impreuna cu Casa de Compensare Bucuresti au fost reduse garantiile financiare, de la 50.000 de lei la 20.000 lei si contributiile minime anuale de la 5000 de lei la 500.

In plus, s-a stabilit o marja unitara pe contractile futures, prin egalizarea marjei initiale cu cea de mentinere si au fost extinse activele ce pot constitui colateral, fiind incluse valutele si cele mai lichide actiuni de pe piata spot.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri