3 / 4

Cati clienti noi va aduce FP?

Ultima situatie publicata de Fondul Proprietatea arata ca acesta are in prezent un numar de peste 5.372 de actionari, conform site-ului oficial.

“Probabil ca in perioada ulterioara listarii vor exista si investitori noi la BVB interesati exclusiv de actiunile fondului (cel putin initial), insa ma astept ca numarul acestora sa fie tot de ordinul miilor. Dar mai importanta decat numarul de conturi noi este valoarea tranzactiilor cu actiuni FP, iar aceasta poate creste semnificativ lichiditatea actuala a bursei”, sustine Razvan Pasol.

In opinia sa, investitorii care vin la BVB atrasi de actiunile Fondului Proprietatea se vor indrepta si spre alti emitenti.

Avem sansa sa atragem atentia asupra pietei de capital locale prin intermediul listarii FP si cu suportul administratorului fondului, Franklin Templeton. Insa aceasta sansa trebuie sa fie folosita in mod corespunzator, atat printr-o promovare mult mai buna a BVB cat si prin alte listari ale unor companii de stat si private”, a mai spus managerul Intercapital.

Raul V. Has spune ca este dificil de estimat numarul de conturi nou deschise – unii dintre cei care se vor indrepta spre aceste titluri probabil ca la un anumit moment au mai investit pe bursa.

„De asemenea, este posibil ca multi dintre ei sa considere ca aparitia unui nou emitent este o oportunitate buna de a relua astfel de investitii. Asteptam ca lichiditatea sa creasca datorita listarii FP, aspect care ii va incuraja atat pe vechii investitori, cat si pe cei noi, sa ia pozitii in piata. Desi probabil ca exista unii clienti care vor dori sa intre pe piata special pentru a investi in actiuni FP, consideram ca multi dintre acestia vor investi ulterior si in alte titluri. O parte dintre actiuni sunt deja subevaluate, astfel ca in perioada urmatoare ar putea aparea oportunitati de investitii”, sustine traderul SSIF Broker.

Mai mult, nici in 2011 fluxurile de numerar dinspre economia reala catre sistemul bursier nu vor fi constante, economia nefiind in cea mai fericita situatie, din punct de vedere al disponibilitatii de cash pentru investitii. De aceea, Mihaela Biciu spune ca planurile Tradeville au ca obiectiv principal ca acele conturi noi, aparute in urma listarii FP, sa ramana active o perioada cat mai lunga. Pentru acest lucru, SSIF-ul va pune accent pe programe de aducare financiara si asistenta personalizata din partea brokerilor.

Octavian Molnar spera intr-o dublare a numarului de conturi active, intr-un orizont de timp de un an.

Ca si clienti tratati, vanzatorii vor disparea in proportie de 90% dupa terminarea operatiunilor aferente. Dintre investitorii noi, credem ca peste 75% dintre ei vor incerca si alte titluri sau produse”, a declarat Molnar.




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri