3 / 4

"Brokerii interesati sa tranzactioneze FP sunt pregatiti"

Tranzactionarea Fondului Proprietatea se va face prin conturi globale, implementarea lor la nivelul pietei este o procedura de durata. Pentru implementarea conturilor globale, intermediarii trebuie sa primeasca un aviz tehnic de la Depozitarul Central, care sa arate ca sunt pregatiti.

Decizia CNVM a lansat o serie de declaratii in piata, conform carora mare parte din brokeri nu sunt pregatiti tehnic sa tranzactioneze aceste actiuni si ca procesul de acomodare va fi de lunga durata.

Stere Farmache nu crede ca vor fi probleme in acest sens si ca brokerii care vor cu adevarat sa tranzactioneze Fondul Proprietatea pentru clienti sau pe house sunt pregatiti.

„Deja in acest moment Bursa de Valori Bucuresti are un procent de acceptare de aproape 100%, trebuie doar ca Depozitarul Central sa acorde toate avizele. Extinderea utilizarii sistemului de conturi globale trebuie privit doar ca un alt efect colateral pozitiv al listarii FP – aduce un set de noi practici si tehnici de tranzactionare care au fost solicitate de piata in ultimii ani si care vor fi introduse acum. Sunt cateva nuante noi, sunt chestiuni care in trecut au fost cerute cu insistenta , in repetate randuri de comunitatea brokerilor si de investitori ca fiind necesare dezvoltarii pietei. Ar fi pacat sa spunem acum ca intermediarii nu sunt pregatiti”, a mai spus Farmache.

Principalele deosebiri intre conturile globale folosite pentru Erste Bank si cele cu Fondul Proprietatea sunt legate de raportari.

Astfel, in codul Depozitarului Central este mentionat un sistem de conturi globale cu raportare. Intermediarii trebuie sa raporteze toate detinerile din conturile globale, de doua ori pe an, inainte de AGA, de distribuirea dividendelor sau de alte evenimente importante, la solicitarea CNVM.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri