2 / 5

Argumente impotriva dublei listari

„Fondul Proprietatea trebuie sa fie acel liant care sa determine o crestere a confidentei in piata bursiera atat pentru publicul larg cat si pentru statul roman. Avantajele unei piete bursiere functionale indraznesc sa spun ca sunt extrem de importante pentru stat, cetateni si companii. Din acest punct de vedere, accesibilitatea Fondului Proprietatea doar pe piata romaneasca ar fi un element important ca acest deziderat sa se indeplineasca”, a declarat, pentru Wall-Street.ro, Alin Brendea (foto), director de operatiuni la Prime Transaction.

Mai mult, in acest sens, au fost intreprinse eforturi de natura tehnica considerabila pentru ca gradul de confort al investitorilor institutionali sa creasca semnificativ raportat la modalitatea de a activa pe piata autohtona, a explicat Brendea.

Fondul Proprietatea se tranzactioneaza prin conturi globale, fiind si prima actiune romaneasca pe care se poate vinde in lipsa.

Mihai Chisu, broker la IFB Finwest, crede ca pana la listarea pe o alta piata, Fondul Proprietatea trebuie sa isi exprime aspectele pozitive pe bursa romaneasca.

„Sa nu uitam ca acest fond este pentru noi, investitorii din piata de capital romaneasca, cat si pentru comunitatea locala de brokeri, un emitent reprezentativ al bursei locale. FP reprezinta un exemplu ce intruneste o serie de criterii de calitate printre care enumar: management exemplar, free-float mare, active valoroase si reprezentative din punct de vedere national cat si un exemplu de transparenta in bursa. Rolul acestui fond in bursa romaneasca este si acela de a cataliza interesul localnicilor pentru bursa, de a insufla incredere celor deja prezenti si nu in ultimul rand de a repune Romania pe harta investitorilor straini”, a explicat brokerul IFB.

Tinand cont de aceste argumente, Chisu este de parere ca FP isi gaseste menirea mult mai bine acum in bursa romaneasca, asa cum este deja prezent.

„Cand bursa romaneasca va ajunge la un nivel rezonabil de dezvoltare consider ca o internationalizare a acesteia prin conexiuni de genul dublelor listari vor fi benefice, acum mi se pare doar ca ar pierde o sansa uriasa de dezvoltare”, a mai spus brokerul.

Mai mult, Bursa de Valori Bucuresti este in mijlocul unui amplu proces de aliniere la standardele internationale, tocmai pentru a faca posibila intrarea investitorilor straini in conditii comparabile cu cele pe care acestia le intalnesc pe bursele dezvoltate.

In aceasta ecuatie, FP este un element atractiv ce se doreste a fi prezent in portofoliile multor fonduri orientate spre sud-estul Europei.

„In cazul in care acest fond va fi listat sa zicem la Londra, cu siguranta ca tot acest interes si toate tranzactiile se vor consuma pe bursa londoneza, bursa romaneasca ramanand sa se bucure doar de un numar minim de tranzactii si interes al strainilor pentru FP”, a mai spus Chisu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri