1 / 4

De ce sa alegi emisiunea de obligatiuni?

Obligatiunile sunt valori mobiliare care reprezinta un titlu de creanta al detinatorului asupra organizatiei emitente. Emisiunea de obligatiuni este o modalitate de finantare pe termen lung.

Valentin Ionescu (foto), directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, a explicat ca 30% din activele fondurilor din pensii sunt investite in obligatiuni corporative, iar din acest procent, 90% sunt de pe piete straine, pentru ca in Romania oferta este foarte mica.

“O companie din energie ar atrage foarte multi investitori, in special fondurile de pensii. De obicei, companiile mari ar avea mai mult succes, pentru firmele mai mici, fara un brand, este putin mai greu”, a mai spus Valentin Ionescu, intr-o conferinta organizata de BVB, pe tema finantarii prin obligatiuni.

In general, investitorii cauta obligatiunile pentru ca au o aversiune mai mare la risc, dar si aceste instrumente au riscurile lor.

Cele mai sigure sunt titlurile de stat, desi unele agentii de rating ar spune ca nici acestea nu sunt complet “risk free” (fara risc). Obligatiunile municipale sunt mai riscante decat titlurile de stat (pentru ca o municipalitate teoretic poate da faliment intr-o perioada de criza in care veniturile la bugetul local ar putea scadea dramatic).

Obligatiunile corporative sunt cele mai riscante din aceasta categorie si de aceea existenta unei garantii (sub forma unei polite de asigurare a riscului financiar) este foarte importanta .

De cele mai multe ori, antreprenorii sau actionarii majoritari ai companiilor sunt reticenti in a aduce alaturi de ei noi actionari in companiile pe care le controleaza. Valentin Ionescu crede ca motivele se reduc la faptul ca puterea si influenta scade, profiturile viitoare vor trebui impartite cu noii veniti sau posibilitatea ca noii actionari ar putea cere o transparenta mai mare sau ar putea bloca decizii si actiuni importante initiate de vechii actionari majoritari.

“Personal, pun aceasta reticenta a companiilor la emisiunea de obligatiuni pe seama necunoasterii, neintelegerii. Nu cred ca sunt la current cu avantajele emisiunii de obligatiuni sau cu ce inseamna acest pas”, considera Dragos Cabat, vicepresedintele CFA Romania.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri