3 / 4

Piata de obligatiuni la BVB si in regiune. Perspective

Piata obligatiunilor la BVB a debutat cu 6 ani dupa startul tranzactiilor cu actiuni. In 2001 au fost listate la BVB obligatiunile municipale emise de Predeal si Mangalia.

Piata obligatiunilor tranzactionate la BVB este in continuare dominata de titlurile municipal. La BVB sunt tranzactionate in prezent 35 serii de obligatiuni municipale emise de 21 de municipalitati si 2 serii de obligatiuni corporative emise de 2 companii.

Emisiunea de obligatiuni cu cea mai mare valoare a fost cea emisa in septembrie 2006 de catre Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare in valoare de cca 149.5 milioane euro.

Emitentul cu cel mai mare numar de emisiuni, respectiv 7, este Municipiul Timisoara.

In 2010, Bursa din Luxemburg a avut cele mai multe emisiuni de obligatiuni – 5609, in valoare totala de 914,781 milioane euro. De asemenea, Deutsche Börse a bifat peste 3500 de emisiuni de bonduri anul trecut, cu o valoare totala de 414 milioane euro.

Valentin Ionescu crede ca, pe termen mediu si lung exista perspectiva cresterii cererii pentru obligatiunilor emise pe piata din capital din Romania, stimulata de redresarea economica, dezinflatia si nivelul relativ redus al dobanzilor din sistemul bancar sau de cresterea pietei asigurarilor de viata .

“Este de asteptat ca si oferta de instrumente financiare cu venit fix emise pe piata de capital romaneasca sa creasca, pe fondul nevoii companiilor de a isi diversifica sursele de finantare si a cresterii investitiilor in infrastructura, care ar putea deter,ina autoritatile sa ia in calcul si finantarea prin emisiuni de obligatiuni”, a conchis Ionescu.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri