2 / 7

Lucian Isar: Statul ar trebui sa vada bursa ca o alternativa de privatizare

Analistul economic Lucian Isar (foto) crede ca prima misiune a statului in incercarea de sustinere a pietei de capital ar fi sa asigure un cadru adecvat de reglementare si supraveghere care sa incurajeze o competitie corecta si sa nu creeze suspiciuni.

„In aceasta perioada pregatirea si corectitudinea sunt esentiale. In plus, statul ar trebui sa priveasca bursa ca o alternativa pentru privatizare, nu sa o favorizeze, ci sa o stimuleze printr-o concurenta corecta”, a declarat Lucian Isar pentru Wall-Street.ro.

Ce sanse de dezvoltare are piata de capital fara sustinerea statului? Analistul spune ca sanse exista, dar acesta o poate favoriza ca un canal de privatizare.

Fara aceasta sustinere, va fi nevoie de foarte multa energie din partea actorilor pietei, in a comunica incredere investitorilor sau a convinge emitentii sa acceseze finantarea prin bursa.

Ajutorul statului ar putea pozitiona piata de capital pe o traiectorie de crestere, insa lipsa de competitivitate si de pregatire si mentalitatea reprezinta un impediment in a mentine piata pe o asemenea traiectorie”, a mai spus Isar.

De-a lungul timpului, privatizarile companiilor strategice din portofoliul statului au fost ocolite. Cu exceptia vanzarilor unor mici pachete prin bursa, varianta investitorilor strategici si a privatizarilor mai putin transparente a fost preferata de guvernanti.

Isar invoca o serie de motive pentru care se evita privatizarile prin bursa. Unele sunt considerate de economisti incorecte, altele corecte.

Un exemplu de motiv incorect ar fi ca o privatizare diminueaza ceea ce in economie se numeste "captura statului ", banii pe care ii genereaza cei aflati la putere, din pozitia pe care o au.

Alt posibil motiv este ca o privatizare pe bursa in principiu poate genera comisioane mai mici pentru "facilitatori", explica analistul.

„Un motiv corect este ca din cauza dezvoltarii bursei nu este obligatoriu ca cea mai buna valoare sa fie obtinuta prin acest procedeu de privatizare. Un alt motiv este ca o privatizare dictata, cum sunt cele din acordul cu FMI, distrug valoarea societatii romanesti in ansamblu, chiar daca aceste privatizari sunt privite ca mijloace de stopare a pierderilor”, a mai explicat Isar.

Afla in slide-ul urmator cum vede presedintele Raiffeisen Asset Management devoltarea bursei cu ajutorul statului


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri