6 / 7

Tudorescu, Explore: 2011 poate fi anul unei mici revolutii

Bursa de Valori Bucuresti afiseaza o preocupare constanta in cresterea gradului de notorietate a pietei de capital, in randul publicului. In toata aceasta ecuatie, sprijinul statului ar putea dinamiza procesul, care altfel ar evolua mai lent, crede Cristian Tudorescu, director general Explore Asset Management.

„Statul trebuie sa faca doar doua lucruri: sa nu mai obstructioneze drepturile participantilor directi si indirecti la piata de capital, asa cum s-a intamplat in situatia donatiei Romgaz catre stat si sa respecte calendarul indicat al listarilor secundare, iar apoi al listarilor primare din urmatorii ani”, a declarat Tudorescu, pentru Wall-Street.ro.

Vanzarea unor pachete importante prin bursa va atrage atentia mai mult asupra pietei de capital din Romania iar un free-float mai mare va conduce automat la o valoare reprezentativa pe piata a principalilor emitenti.

Desi marile IPO-uri la Romgaz sau Hidroelectrica se muta catre anul 2012, vanzarile secundare ale pachetelor Petrom, Transgaz si Transelectrica par a fi in grafic pentru acest an.

Statul roman a observat ca listarea unor pachete pe bursa devine o solutie pentru politica intregului buget public. In cazul vanzarii de actiuni bugetul incaseaza imediat sumele de bani aferente, in timp ce listarile initiale ar insemna atragerea de sume din mediul privat necesare investitiilor companiilor publice, asa cum s-a realizat la momentul IPO-ului Transelectrica”, a mai spus Tudorescu.

In ultimele luni, proiectele Bursei si promisiunile statului au dus la concluzia ca 2011 va fi un an istoric, revolutionar.

„Daca prin revolutie intelegem imprimarea unei tendinte de durata care se va materializa insa in cativa ani, atunci anul 2011 ar putea fi considerat unul al unei mici revolutii”, sustine directorul Explore Asset Management.

In opinia sa, obiectivul enuntat de conducerea BVB - plasarea pietei la un volum mediu de ordinul zecilor de milioane de euro zilnic in urmatorii cativa ani, rivalizand eventual cu bursele din Ungaria sau Cehia - este un obiectiv ambitios si in acelasi timp plauzibil.









Inapoi la articol

Setari Cookie-uri