3 / 7

Mihail Ion, RAM: Implicarea statului in dezvoltarea bursei este esentiala

Nevoia urgenta a implicarii statului in dezvoltarea bursei deriva din efectele spectaculoase de crestere a lichiditatii si largire a universului investitional, pe care vanzarea unor pachete de actiuni le-ar genera.

S-ar putea genera un efect de antrenare si la nivelul companiilor private, care ar putea privi bursa drept alternativa de finantare, iar numarul investitorilor in piata, romani si straini, ar creste. Fara un demers sustinut din partea statului este relativ greu de presupus ca putem asista la o dezvoltare considerabila a pietei”, a declarat Mihail Ion (foto), presedintele Raiffeisen Asset Management (RAM).

Importanta unei astfel de evolutii este esentiala pe termen lung, sustine seful RAM, prin faptul ca sumele acumulate in fondurile de pensii si de investitii, precum si plasamentele directe ale investitorilor individuali ar putea fi orientate intr-o proportie mai insemnata catre bursa locala, contribuind la finantarea economiei si la o dinamica economica pozitiva pe termen lung.

In caz contrar, daca bursa va ramane intr-un stadiu incipient de dezvoltare, aceste resurse vor fi investite in strainatate. „O tara in care economisirea interna este insuficienta pentru a acoperi necesarul de investitii pe termen lung, asa cum este Romania, ar trebui sa aibe o strategie clara prin care aceste resurse sa poata fi investite in tara”, a declarat Ion.

Mai mult, pe langa vanzarea pe bursa a unor pachete de actiuni detinute de stat, ar fi de dorit ca alte decizii ale guvernului sa nu aibe efecte negative asupra interesului investitorilor pentru bursa. „Din pacate, un astfel de exemplu este oferit de modul cum este administrat impozitul pe castigul de capital pentru persoanele fizice”.

Incepand cu semestrul al doilea al anului trecut, contribuabilii sunt obligati sa declare si sa plateasca impozitul pe castig cu o frecventa trimestriala, si nu anuala ca in trecut, fapt ce descurajeaza investitorii din cauza modului greoi in care se pot declara si achita obligatiile fiscale in Romania.

„Povara atarna in egala masura si pe umerii ANAF pentru administrarea impozitului, mai ales daca luam in calcul numarul mare al investitorilor in fonduri de investitii, deja de ordinul sutelor de mii”, a mai spus seful fondurilor de investitii administrate de Raiffeisen.

Citeste mai departe opiniile lui Radu Craciun, director de investitii Eureko Pensii


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri