3 / 6

CRISTIAN ERBASU: Anveloparea unui singur apartament se poate ridica si la 4.500 de euro

“Toate companiile de constructii ar avea de castigat daca acest proces de izolatie termica ar continua. Este evident ca blocarea lui ar aduce un impact negativ asupra constructorilor si nu doar acestora ci a intregului ecosistem care alcatuieste procesul de izolatie termica din tara noastra”, spune Cristian Erbasu (FOTO), proprietarul grupului de firme Erbasu SA, care considera ca impactul este asupra oamenilor ar putea fi unul foarte ridicat, deoarece directiva europeana este foarte clara si vizeaza reducerea consumului de energie la nivel locativ ceea ce ar putea face ca subventiile sa scada dramatic, iar necesitatea de a-ti eficientiza costurile va fi foarte mare.

El a precizat pentru Wall-Street.ro ca Bucurestiul sta in acest moment cel mai bine la nivel national din punctul de vedere al termoizolarii.

“In prezent, intre 10-15% din numarul total de blocuri din Capitala au fost termoizolate. Sectorul 1 sta cel mai bine la acest capitol”, apreciaza omul de afaceri.

Cum isi poate reveni programul de termoizolare

Pentru a nu bloca acest program de termoizolare este nevoie de o comunicare foarte clara asupra avantajelor oferite prin termoizolare. Erbasu sustine ca blocarea procesului de izolatie termica va starni reactii venite in special din partea asociatilor de locatari.

“O modalitate prin care poate fi facuta plata de cel mult 30% din pretul de termoizolare a locuintei ar fi aceea de a asigura o finantare, in rate, pe parcursul a 10 ani. Costul s-ar ridica in acest mod la circa 20 euro pe an, dar avantajele ar fi inzecite. Pana la urma oamenii vor intelege necesitatea de a-si izola o locuinta. Este necesara unanimitatea din partea asociatilor de proprietari. Dar va fi foarte greu de gasit un bloc in care parerea este unanima”, a declarat antreprenorul roman.

El sustine ca blocarea procesului de termoizolare ar putea a duce o scadere a pietei, urmare a acestei decizii fiind investitiile tot mai reduse, cat si a posibilitati reduse de sustinere a pietei si apreciaza ca per ansamblu se poate vorbi si de un declin al pietei de constructii.

“In business-ul Erbasu,la nivelul anului 2012, ponderea activitatii de termoizolare s-a ridicat la circa 30%, insumand aproximativ 15 milioane de euro”.

4.500 €, costul izolarii unui apartament de 50mp

Potrivit lui Cristian Ebasu, costul izolarii unui apartament de bloc de circa 50mp se poate ridica si la 4.500 de euro, 30% din valoare urmand a fi suportata de catre locatari, ca urmare a deciziei luate de autoritati la inceputul acestui an.

“Costul anveloparii unui apartament de 50mp se poate ridica la 3.500-4.500 euro , insa mai depinde si de gradul de degradare al locuintei, tarasa, subsolurile sau retelele cladirii. In acest fel, o familie ar putea plati si peste 1.300 de euro”, a incheiat Erbasu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri