5 / 6

Conacul de piatra de la Heresti, o comoara arhitecturala incarcata de istorie care dateaza din secolul al XVII-lea

Construit in secolul al XVII-lea, in jurul anului 1644, conacul de piatra de la Heresti este legat de familii celebre in istoria Romaniei si nu doar ca povestile sale se pastreaza vii, ci si cladirea in sine, care a reusit sa fie conservata impecabil pana in zilele noastre.


Conacul de piatra are o suprafata construita de 680 mp, avand 7 camere mari la etaj si tot atatea dar mai mici la parter. La randul sau, casa contruita de familia Stolojan are o suprafata construita de 494 mp, iar cea de-a treia cladire din curte, cea a administratiei, are o suprafata construita de 166 mp.


Povestea conacului din piatra este cu atat mai interesanta deorece constructia monumentului a fost realizata cu o piatra slefuita care era transportata pe Dunare, in barci, direct de la Ruse, din Bulgaria.


Astfel, la mijlocul secolului al XVII-lea, cei doi frati Nasturel – marele carturar Udriste Nasturel si fratele sau Cazan Postelnicul Nasturel - au construit din piatra slefuita, adusa cu barcile de la Ruse, din Bulgaria, locuinta in forma de litera L. Acesta este singurul monument de arhitectura civila romaneasca datat in secolul al XVII-lea, ridicat in intregime din piatra, iar inscr'+'iptiile de pe zidurile sale sunt vizibile si astazi.


Familia dregatorilor Nasturel era foarte apropiata de domnitorul Matei Basarab, sora celor doi frati, Elena, fiind sotia domnitorului. Locuinta construita de cei doi frati are o forma atipica fata de alte locuinte construite in aceeasi perioada. Planul este in forma de L si incorporeaza doua locuinte aproape identice construite in oglinda, cu ferestrele spre sud, spre malul de atunci al raului Arges.


Citeste intreaga poveste a conacului de piatra de la Heresti, aici.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri