1 / 12

2008, anul negocierilor

Ca urmare a crizei subprime, jucatorii din piata imobiliara locala au intrat in stand-by, iar bancile acorda tot mai greu finantare, aceasta fiind o perioada a negocierilor. In conditiile actuale ale pietei, vor rezista cumparatorii care au cat mai mult capital si vor miza pe el.

“Au fost foarte multe negocieri in acest an si foarte dificile. Incepeai negocierile si aveai un plan bine stabilit, insa intre timp piata se deteriora si la sfarsitul negocierilor, oferta se schimba. Atunci proprietarii refuzau si intrau din nou cu produsul in piata si incercau sa-l vanda”, ne-a explicat Georgiana Anghelus, consultant in cadrul diviziei de investitii a companiei Colliers International.

Potrivit acesteia, valoarea totala a tranzactiilor finalizate in primele noua luni ale anului 2008 a fost cu 50% mai mica fata de valoarea tranzactilor incheiate in aceeasi perioada a anului trecut, aceasta scadere fiind cauzat de criza subprime.

“Negocierile au fost mult mai grele si au durat mai mult. De asemenea, randamentele au fost mult mai mari, pentru ca oamenii au vazut ca piata se deprecia. Majoritatea tranzactiilor finalizate in acest an au fost incepute inca de anul trecut, pentru ca daca ar fi inceput in 2008 nu s-ar fi incheiat sau ar fi avut intarzieri de un an”, a adaugat specialistul Colliers.

In opinia sa, este putin probabil sa mai asistam la alte tranzactii finalizate pana la sfarsitul anului, deoarece o parte din jucatori s-au speriat sau au intrat in stand-by, asteptand o depreciere a yield-urilor.

Cei care au ales sa nu astepte, au obtinut mai greu finantare. Daca intrau intr-o tranzactie la termen, bancile nu ii finantau decat daca aveau aproximativ 60% din proiect deja inchiriat”, a mai spus Georgiana Anghelus.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri