4 / 6

Profilul investitorului in piata imobiliara din 2009

Georgiana Anghelus (foto), consultant in cadrul diviziei de investitii a companiei Colliers International, spune ca aproape toti investitorii se vor focaliza cu precadere pe segmentul de birouri, in special pe proiecte „prime”, inchiriate deja, care genereaza un venit constant.

„In 2009, vom vedea fie investitori speculativi, care dispun de cash si vor cumpara la un discount foarte mare, fie se vor reintoarce fondurile de investitii germane. Investitorii speculativi urmaresc un IRR (internal rate of return - rata interna de rentabilitate) de 20-40%, pe o perioada de trei – maxim cinci ani, in timp ce fondurile germane cauta un IRR de 10-15% si iau in calcul o perioada mai lunga, de cinci-zece ani”, a explicat specialistul Colliers.

Anghelus este de parere ca bancile vor juca un rol decisiv in piata imobiliara, insa nu in ultimul rand, va depinde si de situatia economica: de cat de grav va fi afectata Romania de criza, de o estimare a cresterii produsului intern brut (PIB), dar si de cat de permisiv din punct de vedere fiscal si legal va fi noul Guvern cu investitorii.

In opinia sa, investitorii se asteapta la o revenire a pietei financiare in primavara, insa este prea devreme pentru a da verdicte definitive.

„In primul rand, trebuie sa se deblocheze piata financiara, pentru a se debloca piata investitiilor. Pe de alta parte, nu se stie exact daca vor mai scadea preturile, pana cand vor mai scadea si cu cat”, ne-a declarat Georgiana Anghelus.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri