2 / 5

Cum se vede piata imobiliara locala din Germania

Radu Merica descrie piata imobiliara din Romania ca fiind una foarte atipica, in care preturile au crescut nejustificat de mult si inexplicabil de repede. Desi considera ca ECE a decis sa intre in Romania cu un an prea tarziu (n.r.: in 2006), problema permanenta a fost ca nu se putea cumpara nimic - preturile cresteau de la o zi la alta.

„Nu numai ca preturile erau prea mari, primeam o oferta de teren astazi, mergeam si faceam analiza, business planul si ne intorceam cu suma ceruta, insa proprietarul deja se razgandise si in loc de 600 euro/mp, cerea 800 euro/mp. Mergeam din nou sa facem analiza, ne intorceam si ni se raspundea: nu mai e 800 euro/mp, am primit o oferta de 1.000 euro/mp. Culmea este ca si astazi ma intalnesc cu aceiasi oameni, care ori nu au vandut ori au facut-o pe mai putini bani”, explica Radu Merica motivul pentru care ECE nu a demarat pana in prezent nici o investitie pe piata locala.

In ceea ce priveste proiectul Colosseum, la care ECE a preluat consultanta pentru inchirieri si viitoarea operare de dupa deschidere, lucrarile de constructie au fost intarziate pana in toamna acestui an, din „motive ce tin mai mult de birocratie, decat de capacitatea dezvoltatorului de a misca proiectul”.

Beneficiarul proiectului, compania Nova Imobiliare, a anuntat va investi aproximativ 300 milioane de euro in centrul comercial Colosseum, de pe soseaua Chitila, proiectul urmand sa fie dezvoltat pe o suprafata considerabila: 60 de hectare. Desi in prezent in Bucuresti mai sunt inca patru centre comerciale in constructie, iar altul a fost deschis de curand, Radu Merica afirma ca in Bucuresti dezvoltarea de centre comerciale nu a inceput cu adevarat.

„Daca mergem in alte orase europene, precum Budapesta, Praga sau Varsovia vom intelege diferenta. Nu-mi place sa fac prognoze precise despre viitor, insa este foarte probabil ca centrele comerciale mici, din zonele mai putin favorizate sa dispara in urmatorii ani. S-au facut deja greseli, care au blocat sume mari de bani si au incurcat piata, fiind pe cale sa compromita ideea de retail”, subliniaza reprezentantul ECE.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri