2 / 4

Urmeaza alte exituri "fortate" de lipsa de lichiditati

Solutia Atrium Centers de a vinde o participatie in proiect catre constructorul general nu este una noua pe piata locala, ea fiind aplicata la inceputul anului trecut de divizia imobiliara a grupului TNG, care impreuna cu antreprenorul general Baumeister, ambele detinute de omul de afaceri Dan Adamescu, au preluat spre finalizare proiectul Central Apartments de la Westhouse Group. Ansamblul rezidential Central Apartments este amplasat aproape de bulevardul Tomis din Constanta si cuprinde 89 de apartamente.

Ce ii determina insa pe dezvoltatori sa cedeze actiuni companiilor de constructii? Cristian Ustinescu (foto), coordonatorul departamentului de investitii al consultantului imobiliar DTZ Echinox, spune ca este vorba de nevoia de lichiditate, resurse limitate si multe proiecte de terminat incepute in vremurile de glorie, toate motivandu-i pe dezvoltatori sa optimizeze alocarea resurselor in functie de riscuri si potentialele randamente de castig.

„Este posibil sa asistam si la alte exituri «fortate» de lipsa de lichiditati, cel mai probabil tot in zona de retail, unde diferenta dintre veniturile planificate si tintele atinse este mare, iar costurile nu s-au comprimat atat de mult. Sansele sa fie tranzactionata o proprietate off-plan fara un discount considerabil sunt insa mici, de aceea cred ca Atrium va lupta pentru semnarea contractelor de inchiriere in celelalte proiecte”, a declarat, pentru Wall-Street, Cristian Ustinescu.

In cazul proiectelor off-plan (n.r: unde constructia nu a inceput), specialistul DTZ Echinox afirma ca investitorii se vor implica doar atunci cand dezvoltatorii vor avea semnate macar scrisori de intentie cu ancore puternice pentru cel putin 50% din veniturile estimate, iar banii vor fi injectati in compania respectiva pe etape, in functie de semnarea contractelor.

Modelul tranzactiilor prin absorbtie de actiuni, implementat de DTZ Echinox pentru prima data in cazul unei proprietatii comerciale, respectiv achizitia European Park Braila, ar putea fi in continuare aplicata, NEPI, cumparatorul parcului de la Barila, aflandu-se deja la a doua astfel de achizitie in ultimele sase luni.

„Absorbtia de actiuni ca mod de tranzactionare a unei proprietati comerciale a prins avant, multiplicandu-se cu mici variatii. Vor mai urma astfel de tranzactii, chiar la nivel inalt, asa cum a fost cazul Immofinanz si Immoeast, si poate consolidari de portofolii prin absorbtie la nivelul fondurilor listate la bursa din Londra (AIM)”, a adaugat Ustinescu.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri