2 / 5

Birourile revin in preferintele cumparatorilor

Dupa ce primul trimestru a adus tranzactii de peste 100 milioane de euro, Cristian Ustinescu priveste increzator spre ceea ce urmeaza sa se incheie in acest an, pastrandu-si previziunile facute la sfarsitul anului trecut: volumul investitiilor imobiliare va ajunge la 500 milioane de euro.

Iar dupa ce in ultimul an, miza a fost reprezentata de parcurile de retail si centrele comerciale de mici dimensiuni, in acest an pariul investitorilor s-ar putea muta pe cladirile de birouri.

Doua posibile tranzactii au fost anuntate recent: israelienii de la Dagesh Group au scos la vanzare cladirea Platinum Center, cunoscuta ca fiind noul sediu al Transelectrica, in timp ce austriecii de la Österreichische Volksbanken AG (VBAG) iau in calcul vanzarea fondului de investitii Europolis, proprietarul cladirilor Europe House, River Place si River View Place (n.r.: parte a proiectului Sema Parc).

“Piata de birouri are cea mai intensa activitate in acest moment. Chiar daca rata de neocupare este ridicata, exista cerere considerabila pentru proiecte noi. O companie care vrea sa negocieze o suprafata de pana la 10.000 mp in CBD (n.r: Central Business District) nu are aproape nicio posibilitate, iar aceasta situatie va pune presiune pe dezvoltari noi in zona de afaceri a Capitalei”, este de parere Cristian Ustinescu.

In cele din urma, bancile se vor relaxa treptat si vor relua finantarea cladirilor de birouri, chiar daca nu vor mai da bani pentru terenuri, precizeaza Ustinescu. Scenariul este insa valabil pentru zonele usor accesibile din Bucuresti, pretabile la astfel de dezvoltari.

In celelalte zone, precum Pipera, proprietarii vor mai avea de suferit cel putin inca un an, pana se consuma stocul de birouri din zona centrala si vor incepe sa creasca din nou chiriile”, subliaza seful departamentului de investitii al DTZ Echinox.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri