2 / 4

Retail: Chiriile raman prea ridicate

Sectorul de retail din Ungaria a fost mai putin afectat de criza fata de celelalte sectoare imobiliare, intrucat aproape niciun centru comercial nu a fost construit in scop speculativ si astfel gradul de neocupare a fost intotdeauna scazut.

Cu toate acestea, chiriile au scazut si continua sa scada. Un studiu recent al companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle arata ca Romania si Ungaria sunt printre putinele tari din Europa in care chiriile continua sa scada, situatia mai fiind intalnita in Spania si Irlanda.

In Budapesta, cea mai vizibila scadere este in cazul spatiilor comerciale stradale. Spre exemplu, pe strada Andrassy ut , cunoscuta ca fiind destinatia brandurilor de lux, un spatiu de retail poata fi inchiriat cu 35-60 euro/mp/luna, ceea ce inseamna cu 15-20 euro mai putin fata de anul trecut.

‘’Asemeni Ungariei, si in Romania sectorul de retail a fost mai afectat decat cele de office sau industrial din cauza faptului ca atat retailerii internationali cat si cei locali au preferat sa tina banii in buzunar decat sa riste o expansiune in vremuri tulburi. Comparativ cu tara vecina, la noi inca nu s-au luat masuri de creare de noi locuri de munca, ci s-au creat premisele scaderii consumului prin reducerea salariilor cu 25%, a pensiilor cu 15% si cresterea impozitelor pentru a doua proprietate, drepturi de autor, dobanzi, etc., toate impreuna afectand o mare parte a populatiei’’, ne-a explicat Carmen Rusu (foto), consultant in cadrul departamentului de retail al King Sturge.

O asemanare poata fi reprezentata de faptul ca nici in Romania nu se mai construiesc speculativ mall-uri, spune Rusu, dand exemplul Colosseum, undea inceput constructia pe santier.

Consultantii King Sturge anticipeaza ca atentia se va indrepta spre construirea unor proiecte mai mici, mai simple, precum parcurilor de retail, care pot obtine o finantare mai rapida, raspund cererii retailerilor de a avea costuri reduse de chirie si nu sunt foarte riscante. Pe de alta parte, shopping mall-urile cunoscute ca avand in trecut o rata de ocupare de 100%, se confrunta cu dificultatea de a inchiria spatiile disponibile.

“Referitor la comertul stradal, exista cerere ridicata pentru zona Centrului Istoric, in celelalte zone de high street existand interes, in special pentru zona Magheru - Calea Victoriei - Calea Dorobanti, insa la chirii ce nu depasesc 50 eur/mp. In majoritatea cazurilor, proprietarii solicita peste 60 eur/mp, limita superioara a chiriei de pe strada Andrassy din Budapesta, aici fiind vorba de branduri de lux ca Louis Vuitton, Dolce & Gabbana, Armani si Gucci”, precizeaza Carmen Rusu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri