2 / 7

Peste 40% dintre adolescenti au consumat alcool

Un procent de 42% dintre adolescenti au consumat bauturi alcoolice cel putin o data, consumul de alcool fiind mai frecvent in cazul baietilor decat al fetelor, astfel ca 57% dintre baieti au baut alcool cel putin o data in viata fata de 27% dintre fete.


Aceste date sunt de asemenea sustinute de cifrele ce arata cantitatea medie de alcool consumata de adolescenti. Astfel, cantitatea medie de alcool pe care au consumat-o baietii in ultimele 30 de zile a fost de 513 mililitri, in timp ce fetele au baut mai putin de jumatate din cantitatea baietilor (204 mililitri).


Incidenta si prevalenta consumului de alcool sunt mai ridicate in randul adolescentilor cu varste mai mari, peste jumatate dintre adolescentii de 14 ani si peste consumand alcool fata de 21% dintre cei sub 14 ani. Acesta este un semnal de alarma, mai ales cand corelam aceste cifre cu cele potrivit carora 33% din prima categorie (14 ani si peste) si 20% din cea de-a doua au primit observatii in legatura cu consumul lor de alcool.


Procentul adolescentilor din mediul rural care au consumat alcool cel putin o data este mai scazut decat cel al adolescentilor de la oras. Astfel, jumatate dintre adolescentii ce traiesc in mediul urban au consumat bauturi alcoolice cel putin o data in viata comparativ cu 32% dintre cei ce locuiesc la tara.


Pe de alta parte, in mediul rural, adolescentii beau in general o cantitate mai mare (aproape dubla) decat adolescentii din centrele urbane.


Datele arata ca in ultimele 30 de zile, cand au consumat bauturi alcoolice, adolescentii din mediul rural au baut in medie 560 de mililitri, in timp ce egalii lor din mediul urban au baut aproape jumatate din aceasta cantitate (aproximativ 300 mililitri).

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri