4 / 6

Corina Suteu: As desfiinta Ministerul Culturii

Unul dintre cele mai blamate domenii, cu propuneri controversate si de multe ori la coada prioritatilor pentru Guvern, Ministerul Culturii a avut de-a lungul guvernarii tehnocrate doi ministri: Vlad Alexandrescu si Corina Suteu, aceasta din urma preluand functia de conducere in luna mai. Cu o experienta de peste 25 de ani in domeniul cultural, Corina Suteu a incercat, in cele sase luni de mandat, sa isi impuna propriile convingeri si prioritati in agenda Culturii. Concluzia la final de mandat: Ministerul Culturii ar trebui desfiintat si sectorizat, a declarat Corina Suteu, in cadrul unui interviu acordat Wall-Street.ro.

De la reforma la esec


“Personal, cred ca a fost un esec: timpul a fost foarte scurt si in realitate nu am avut sustinerea comunitatii cinematografice, care nu intelege necesitatea de a construi lucruri solide, sistemice si de lunga durata si mai ales nu are vocatie sacrificiala: fiecare isi vede propriul interes”, afirma Corina Suteu. Ministrul Culturii acuza “mafiile batrane” din sistem ca au impiedicat-o in a reforma cinematografia: “E un sistem enorm de complicitati care produce pana la urma un confort: e confortabil sa stim ca lucrurile merg foarte prost, dar stim cum merg. Comunitatile noastre artistice sufera de un fel de sindrom Stockholm deformat, isi iubesc calaii”, mai spune ministrul Culturii.


O alta campanie care nu a avut rezultatul asteptat, dar care a adunat in jurul sau numeroase controverse si polemici a fost cea de strangere a fondurilor pentru Cumintenia Pamantului. Ministrul Culturii considera ca partea pozitiva a acestei campanii este ca s-a atras atentia asupra figurii creatorului, a operelor si a pietei de arta si a pus in discutie teme care altfel nu ar fi fost dezbatute. Pana la finalul anului, institutia intentioneaza sa organizeze Fondul Brancusi, care va avea ca scop achizitionarea operelor de arta care apartin patrimoniului roman.


De altfel, Corina Suteu nu priveste campania pentru Cumintenia Pamantului ca fiind un esec: “Romanii au donat, gresim cand evaluam felul in care se strang fonduri in cadrul unei campanii. Timpul a fost foarte scurt, campania a avut anumite slabiciuni, dar cred ca este enorm ca 100.000 de romani sa doneze peste un milion de euro”, spune aceasta.


Citeste aici interviul complet


Sursa foto: Adi Bulboaca

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri