3 / 4

Patrascanu, Fan Courier: Nu spune niciodata un nu categoric pentru ca nu stii de unde s-ar putea sa obtii finantare

„Marius Ghenea (n.red. fondatorul grupului de comert electronic Fit Distribution) spunea ca finantarile vin de la parinti, prieteni si alti prosti. Noi alti prosti nu am gasit, iar parintii nu au avut ce sa ne ofere. In schimb, in 1998, niste prieteni au venit cu 200 de milioane de lei…adica 4.100 de euro astazi. Am cumparat un sediu la Gara de Nord, iar restul mi-au ramas pentru un birou, un calculator, o imprimanta si un fax. In 2004 am fost finantati de Finansbank (actuala Credit Europe Bank) cu un credit de 200.000 de dolari, bani pe care i-am achitat destul de repede. Trebuie mereu sa te gandesti la oportunitatea de a lua un credit, chiar cu dobanda destul de mare daca businessul creste foarte mult. Eu nu as vorbi de costuri, ci as vorbi de oportunitatea pe care o ai tu ca antreprenor de a iti dezvolta afacerea. Daca valoarea adaugata businessului tau este mare, creditul nu este foarte scump”, afirma Patrascanu.


Antreprenorul a adaugat ca desi de la lansarea Fan Courier, cel mai mare jucator pe piata locala de curierat rapid, in companie s-au facut investitii de aproximativ 45 de milioane de euro, acestea au fost facute in special din bani proprii si nu de la banci ori din alte surse de finantare.

Bursa trebuie sa ma excite ca sa merg acolo


„Noi, cei trei fondatori, provenind dintr-un sat din Vrancea... mama mi-a zis sa incerc sa nu am legaturi cu banca, cu avocatii si cu doctorii. Si nu ne-am dus foarte des la banci. La un moment dat, Marius Ghenea ne-a zis ca afacerile se fac cu banii bancii, nu cu ai tai. Si m-am gandit la asta, dar am reusit sa strangem din banii proprii si astfel sa avem destul cashflow pentru a cumpara niste sedii. Pentru ca tot mama mi-a zis <<Este foarte bine sa ai lucrurile tale>> . Sa nu uitam ca de la inceput si pana acum Fan Courier a investit in jur de 45 de milioane de euro, mai mult din resurse proprii, cu exceptia celor 4.100 de euro si a celor 200.000 de dolari pe care i-am luat de la banca in 2004”, a mai spus Patrascanu.


Legat de posibilitatea de a lista Fan Courier pe bursa, Patrascanu a spus ca bursa trebuie sa devina un trend.


„Asa cum daca as merge in agricultura, as cumpara terenuri si padure asa si bursa romaneasca trebuie sa devina un trend, sa ma excite sa merg acolo. Este un lucru foarte bun pentru economia romaneasca pentru ca aduce transparenta. Eu nu imi fac probleme de transparenta pentru noi, dar bursa trebuie sa devina un trend. Nu exclud acest lucru, daca am nevoie de bani si piata de capital mi-i ofera suntem dispusi sa o facem. Nu spune niciodata un nu categoric, stai, vezi si masoara, vezi ce oportunitati poti crea pentru ca nu stii de unde s-ar putea sa obtii finantare. Dar astept un trend, astept sa fie listate mai multe branduri puternice la bursa si sper ca noul management va reusi acest lucru”.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri