1 / 4

Corneliu Bodea, Adrem Invest: As vrea ca firmele sa se imprumute pentru capital de lucru, nu pentru investitii

"Noi am inceput imprumutandu-ne cu 2.000 de marci germane in 1990. Suntem foarte imprumutati si lucram foarte mult cu bancile, mai ales ca avem o investitie de 90 de milioane de euro la Suceava . De asemenea, avem un capital de lucru care depaseste mereu 20 de milioane de euro ca medie", explica Corneliu Bodea, cofondator si CEO al Adrem Invest, o companie specializata in ingineria tehnologica, cu afaceri de 38,7 milioane de euro anul trecut.

Adrem Invest are in plan constructia unei termocentrale de 90 milioane de euro in Suceava, aceasta urmand sa livreze energie termica celor 26.000 de abonati la sistemul centralizat de incalzire din oras. De asemenea, unitatea va furniza si energie electrica.

"Atunci cand te imprumiti pentru o investitie faci un pariu, poate sa fie de succes sau nu. Eu m-as fi asteptat si as fi fost bucuros sa aflu ca firmele se imprumuta pentru capital de lucru si mai putin pentru investitii", a mai spus Bodea.

In jur de 49% dintre antreprenori apeleaza la finantare pentru investitii, 20% pentru capital circulant, 20% pentru a-si incepe afacerea, iar 11% nu au nevoie de bani, conform studiului "Perceptia antreprenorilor
asupra accesului la
finantare"
, realizat de compania de consultanta si audit EY.

"Eu ma bazez pe felul in care banca imi analizeaza afacerea. Am trecut si prin experiente in care banca s-a uitat foarte circumspect la o investitie pe care voiam sa o facem, mai exact la achizitia unei companii din Elvetia. Dar acum avem exporturi de peste 30 de milioane de euro. Antreprenorii trebuie sa fie curajosi, dar mereu atenti la ce le spune banca" afirma Corneliu Bodea.

Adrem Invest cumparat anul trecut MTAG Marti Technologie, o companie elvetiana specializata in inginerie in domeniul metalurgic, printr-o tranzactie de peste doua milioane de euro.

"In 2007-2008 aveam afaceri de 10-11 milioane de euro. Anul trecut am terminat cu 40 de milioane de euro…in domeniul in care lucram noi nu ai cum sa faci asta fara banci. Pentru ca poate obtii un avans de la client, dar rar si de cele mai multe ori acesta este de maximum 10%. Iar media valorii contractelor noastre este de peste 3 milioane de euro. Dinamica noastra de crestere va fi data in continuare mai mult de achizitii decat de crestere organica. Vrem sa trecem in curand de afaceri de 100 de milioane de euro si lucrul acesta nu va fi posibil fara achizitii", a mai spus Bodea.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri