3 / 5

Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri (submasura 6.1. PNDR)

Pot beneficia de acest program de finantare persoanele care indeplinesc conditia de a fi tanar fermier, respectiv, persoana cu varsta de pana la 40 de ani inclusiv (pana cel mult cu o zi inainte de a implini 41 de ani) la momentul depunerii cererii de finantare, care detine competentele si calificarile profesionale adecvate si care se stabileste pentru prima data intr-o exploatatie agricola ca sef al respectivei exploatatii.

Forma de organizare a solicitantului poate fi PFA, intreprindere individuala, intreprindere familiala, SRL cu asociat unic si administrator tanar fermier sau persoana juridica, cu mai multi actionari unde un tanar fermier (asa cum a fost definit anterior) detine majoritate absoluta (50%+1) si este administrator. Indiferent de forma de organizare, solicitantii trebuie sa respecte incadrarea in categoria microintreprinderi sau intreprinderi mici.

Tanarul fermier solicitant al sprijinului de instalare nu trebuie sa detina parti sociale/ actiuni in alte societati care desfasoara activitati agricole sau in alte forme de organizare constituite conform OUG 44/2008, cu exceptia cooperativelor agricole si grupurilor de producatori.

Sprijinul public nerambursabil se acorda pentru o perioada de maxim trei/ cinci ani (perioada de cinci ani se aplica doar pentru sectorul pomicol) si este de: 50.000 de euro, pentru exploatatiile cu o dimensiune economica intre 30.000 S.O. si 50.000 SO, respectiv 40.000 de euro pentru exploatatiile intre 12.000 S.O. si 29.999 SO, conform reprezentantilor Wise Finance Solutions.

Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri se acorda sub forma de suma forfetara in doua transe, astfel: 75% din cuantumul sprijinului la semnarea Contractului de finantare; 25% din cuantumul sprijinului se va acorda in functie de implementarea corecta a Planului de afaceri, fara a depasi trei ani (cinci ani pentru exploatatiile pomicole), de la semnarea contractului de finantare.

sursa foto: by Production Perig / Shutterstock.com

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri