3 / 6

Paradigma Film, afacere de productie video pornita de 3 jurnalisti

“De multe ori cand vorbim despre antreprenori, multi spun despre curaj. Dar, uneori, antreprenoriatul vine si dintr-o intamplare sau o nevoie. Nu neaparat o nevoie financiara sau una a pietei. Unii devin antreprenori din nevoia de a schimba ceva in viata lor”, spune Cristina Negraru, unul dintre fondatorii Paradigma Film. Alaturi de Denisa Morariu-Tamas si Cristian Tamas a pus bazele unei companii de productie video anul trecut, in care au ajuns sa investeasca pana la 20.000 de euro.

Inainte de a infiinta Paradigma, Cristina a lucrat timp de 9 ani in presa de business, a facut comunicare pentru mai multe proiecte culturale, precum Festivalul International de Teatru Independent Undercloud si a fost, pentru o scurta perioada de timp, consilier in Ministerul Economiei in timpul guvernului tehnocrat. Cristina si Denisa se cunosc inca din perioada facultatii, dar au inceput sa se gandeasca la un business impreuna dupa ce ambele au ramas insarcinate si le era tot mai dificil sa imparta viata de familie cu cariera.

In martie 2017, la nici trei luni de la infiintare, Paradigma Film castiga deja primele conturi. Initial, cei trei au pornit cu propriile echipamente si pe parcurs ce adaugau clienti la portofoliu cresteau si bugetele alocate pentru dezvoltare, astfel ca in aproape 2 ani au investit in jur de 20.000 de euro.

In prima jumatate a anului Paradigma Film a inregistrat o cifra de afaceri de 30.000 de euro, iar cei trei antreprenori estimeaza o crestere asemanatoare pentru finalul anlui, fara insa a depasi noua limita impusa pentru microintreprinderi. “Trecerea acestei limite ne-ar face sa trecem la TVA”, explica Denisa.

Care sunt cele mai mari provocari pentru un business precum Paradigma Film? Pe langa provocarile oricarui business, mai ales la inceput de drum, compania fondata de cei trei jurnalisti a avut pietre de incercare din zona financiara: cum faci sa rezisti cand banii pentru proiecte se incaseaza la mai multe luni dupa ce le-ai finalizat si cum iti obtii totusi banii pentru proiecte.

“Probabil ca in prezent in domeniul comunicarii in Romania cea mai mare provocare este incasarea banilor pe facturi. Ma refer atat de agentii pentru ca si ele isi obtin destul de greu banii de la clienti cat si la furnizori, companii ca noi, companii din presa sau din alte domenii. Pentru noi cel mai important lucru in acest moment este sa avem un flux constant de clienti astfel incat in aproximativ un an/un an si jumatate sa ne putem autosustine doar din aceasta activitate”, spune Denisa.

Citeste in continuare despre Paradigma Film AICI.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri