5 / 6

Endea, afacerea cu sapunuri naturale livrate pe bicicleta

O chimista si un sociolog au inceput, in urma cu opt ani, un business cu sapunuri naturale, pe care au ajuns sa le livreze personal, in Timisoara si Oradea, cu bicicleta, pedaland, anul trecut, aproape 2.000 de kilometri. Inceputa cu bani putini, mica afacere de familie a crescut treptat si a castigat clienti fideli, ceea ce i-a determinat pe cei doi fondatori sa renunte la joburile lor si sa se implice in totalitate in propriul proiect.

Andreea si Razvan au absolvit Colegiul National „Emanuil Gojdu” din Oradea. Andreea a terminat Facultatea de Chimie din Timisoara, iar Razvan, Facultatea de Sociologie in acelasi oras. Au urmat diferite joburi, de la cele de inceput, prost platite, pana la joburile in mutinationale, bine platite, dar foarte stresante si consumatoare de timp. Au renuntat la locurile lor de munca si s-au devotat afacerii Endea, numita dupa cum era alintata Andreea in copilarie.

Povestea micii afaceri a inceput sa se scrie in 2010, cand Andreea si Razvan au realizat ca piata sapunurilor nu se ridica la nivelul asteptarilor pe care le aveau si au inceput sa faca pentru ei si prieteni. Apropiatii i-au indemnat, apoi, sa se mobilizeze sa fabrice si pentru vanzare. Asa ca au inceput sa puna bazele afacerii, care a evoluat „destul de incet, dar sigur”, dupa cum povestesc antreprenorii: „Incet, pentru ca toate retetele le-am repetat pana la perfectiune inainte de a le da drumul pe piata si sigur, pentru ca un client odata castigat nu s-a prea intamplat sa il mai pierdem”.

Aspectul unic al afacerii Endea este livrarea produselor pe bicicleta. In prezent, doar Razvan livreaza pe doua roti, dar in toamna au cumparat o bicicleta tandem pe care vor livra impreuna.

„Intotdeuna livram cu bicicleta. Tocmai in aceasta perioada incercam sa ne extindem acest serviciu si pe raza municipiului Cluj Napoca. In 2018 estimam ca am parcurs numai pentru livrarile din Oradea si Timisoara o distanta de aproximativ 2.000 de km. Daca am fi facut aceste livrari cu o masina mica cu emisii mici de CO2 am fi poluat atmosfera cu aproape 300 de kg de CO2. Ba mai mult, estimam ca in cei 8 ani de activitate am scutit planeta de o poluare de circa o tona si jumatate de CO2”, explica Razvan.

Afla ma multe despre afacerea Endea AICI.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri