2 / 4

Sfaturi pentru un start-up cat mai putin expus riscurilor

Daca o persoana are o idee buna de afacere, care se muleaza pe necesitatile actuale, cel mai important lucru pe care aceasta trebuie sa il faca, in opinia lui Turcu, este sa evalueze riscul potential pe care il poate avea.

Riscul este necesar aproape in orice imprejurare. Este adevarat ca marimea riscului este direct proportionala cu dimensiunea profitului, dar nu as recomanda sa gandeasca astfel celor care sunt la inceput de drum. In momentul cand ai ceva si risti totul, la fel de bine poti pierde totul; in schimb, cand risti o parte din ce ai, ramai totusi cu ceva in cazul esecului”, spune antreprenorul.

In plus, el ofera cateva sfaturi tinerilor care vor sa inceapa o afacere, sfaturi pe care le considera simple, dar elementare. Astfel, el este de parere ca:

1. Activitatea pe care ti-o alegi trebuie sa corespunda cu pregatirea profesionala.

2. Pe cat posibil, daca nu esti posesorul unei idei geniale, trebuie sa fii atent sa nu existe o concurenta foarte mare in domeniul pe care ti l-ai ales.

3. Trebuie sa selectezi cu mare grija potentialii tai clienti.

4. Sa nu subevaluezi importanta muncii prestate de angajati.

Mai mult decat atat, Turcu crede ca tinerii care au aptitudini si vointa nu au nevoie de sfatul nimanui pentru a incepe un business in aceasta perioada nefasta. “Ei isi vor urma vocatia, eventual sustinuti financiar, la inceput, de catre parinti, prieteni sau rude.”

Ceea ce trebuie sa faca acestia este sa calculeze foarte bine investitia si profitabilitatea ei in timp, sa faca un buget bine argumentat, pe care sa-l urmeze cu strictete.

Exigenta, seriozitatea, comunicarea, atitudinea sunt caracteristici care nu trebuie sa lipseasca nici unui antreprenor. Prezenta tinerilor “in prima linie” este o componenta necesara oricarei natiuni, mai ales uneia in crestere, cum este a noastra. Sa nu uitam ca o perioada grea, cum este cea actuala, genereaza si oportunitati specifice ei”, sustine dezvoltatorul ansamblului rezidential Stupinii Noi.

De asemenea, dezvoltatorul afirma ca aptitudinea unui antreprenor invinge, de cele mai multe ori, atitudinea.

Iar daca pana acum eram obisnuiti cu afaceristi care stiau sa faca “de toate”, in prezent trebuie sa eliminam aceasta sintagma din vocabularul nostru si sa devenim specialisti intr-un domeniu, oricare ar fi acela.

“Sfera serviciilor este un sector inca deficitar la noi. La fel si agricultura, turismul, etc. Avem nevoie de specializarea unor societati sau persoane care sa nu se mai prezinte “eu stiu sa fac de toate”. Nu mai este momentul sa ne uitam in gradina celuilalt si sa facem si noi ce face el daca constatam ca lui ii merge bine”, afirma Ion Turcu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri