2 / 4

Nu ar trebui ales un investitor strategic pentru ca limiteaza foarte mult un eventual exit

Pe de alta parte, Gabrie Vasile, fondatorul magazinului online de calculatoare PC Garage, pe care l-a vandut anul trecut lui Marius Ghenea, unul dintre cei mai activi investitori in online, spune ca un antreprenor ar trebui isi determine printr-un audit valoarea businessului si in acelasi timp sa isi stabileasca o suma minima pe care este dispus sa o accepte deoarece un investitor va oferi cel mult <<pretul corect>> pentru businessul respectiv.

“In acelasi timp ar trebui sa se gandeasca la tot ce implica acel business in viata sa personala, dar si a personalului firmei, sa fie pregatit pentru o negociere relativ dura si sa nu uite in niciun moment obiectivele propuse initial”, afirma Gabriel Vasile, adaugand ca si-a vandut businessul atunci cand si-a dat seama ca acesta ajunsese la un anumit nivel la care era necesar sa gaseasca surse de finantare externa.

In prezent antreprenorul detine doua magazine online: Sevensis.ro care comercializeaza lenjerie intima de lux si Watchshop.ro, pe segmentul de ceasuri.

Mihai Seceleanu (foto), directorul general al InternetCorp, publisherul site-urilor Wall-Street.ro, 9AM.ro si Kudika.ro, spune ca un antreprenor ar trebui sa vanda, insa doar un pachet minoritar, ceea ce i-ar permite sa obtina finantarea necesara dezvoltarii businessului.

“Totodata, fondatorul companiei nu ar trebui sa vanda unui investitor strategic pentru ca acesta iti limiteaza foarte mult un eventual exit. Practic, vei discuta cu un singur partener, dar daca ajungi sa vinzi unui partener strategic este bine ca macar sa stabilesti de la inceput care sunt conditiile de evaluare la exitul final. In acelasi timp, antreprenorii ar trebui sa nu mai viseze la evaluari mari pentru ca vremurile de pana in 2008 se vor mai intoarce abia in 5-10 ani, iar cei care vor sa faca o tranzactie pot sa-si micsoreze semnificativ asteptarile sau sa vanda peste cativa ani”, explica CEO-ul si unul dintre cei trei fondatori ai publisherului care a vandut anul trecut un pachet minoritar din actiuni fondului de investitii 3TS Cisco Growth Fund.

Experienta altor antreprenori cu eventualul cumparator, alte investitii facute de acesta, dar mai ales “chimia” dintre fondatorul businessului si compania sau fondul interesat de afacere sunt printre elementele principale de care ar trebui sa tina cont cel care isi doreste sa faca un exit partial.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri