2 / 11

Cristina Filip: De la masa de Inviere nu trebuie sa lipseasca familia

Cristina Filip, partener la casa de avocatura PeliFilip, petrece Pastele in tara, in mod traditional, deoarece, din punctul ei de vedere, atmosfera sarbatorii tine de familie, de casa, de locurile dragi si cunoscute, de obiceiuri. Toate acestea o invata sa uite de timp si o determina sa investeasca in emotii si ganduri care au legatura cu lucruri primordiale.

"Pentru mine, Pastele inseamna intoarcerea acasa, la ritualuri imbogatite de amintiri, la unele intelesuri vechi despre cultivarea sperantei in continuitatea, innoirea si transformarea vietii. Tocmai de aceea, de la masa de Inviere nu trebuie sa lipseasca familia", explica ea.

Cristina Filip are amintiri repetate si imbogatite cu unele semnificatii noi in fiecare an de Paste: primenirea casei si a curtii, aprinderea luminilor la morminte vineri dupa-amiaza, slujba de Prohod de vineri seara, inconjurarea bisericii cu lumini, pregatirile de sambata in casa, lumina din noaptea de Inviere, iesirea din post odata cu luarea anafurii duminica dimineata, asezarea mesei de Paste impreuna cu familia.

Bugetul dedicat acestei sarbatori este aproape constant anual si nu foarte mare. Aproximativ tot ce tine de pregatirile de Paste se face in casa, iar de baza sunt produsele de la tara sau din gradina parintilor.

"Cumparam foarte putine lucruri. Cam tot ce se poate, se prepara in casa. Inclusiv painea. Aceasta este traditia in familia noastra. Singurele cresteri de buget pe care le primim cu bucurie ar putea fi determinate de cadouri, in special cele pentru copii", mentioneaza ea.

Meniul de Paste este clasic si variat: oua rosii, colorate dupa secretul casei, preparate din miel - ciorba, friptura si drob, un alt fel de friptura (de curcan sau de vitel) pentru cazul in care sunt prezenti musafiri care nu prefera carnea de miel, salate si legume, verdeturi de sezon, multe provenind din gradina, stiuca umpluta cu legume sau un alt peste la cuptor si salata de icre, paine de casa, cozonac, pasca, o tarta, cel mai probabil cu fructe si o alta prajitura, bauturi facute in casa, de cele mai multe ori, si un vin bun rosu si alb.

"Surprizele culinare, daca apar, sunt limitate si punctuale si se dezvolta mai mult in timpul pregatirilor. Am agreat deja tacit in familie de mult timp ca sunt multe alte ocazii si feluri de a experimenta si a face descoperiri in tot timpul anului, asa incat Pastele ramane cat mai pur si traditional", conchide partenerul casei de avocatura PeliFilip.

Afla in slide-ul urmator cine petrece Pastele la Muntele Athos.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri