2 / 13

Bulgaria

UPDATE 5 NOIEMBRIE! Bulgaria rămâne pe lista roșie. Turiștii nevaccinați intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile.


ATENȚIE și la plecarea în Bulgaria, deoarece turiștilor români li se cere și prezentarea unui test COVID PCR, indiferent dacă aceștia sunt vaccinați COVID.


UPDATE 30 SEPTEMBRIE! Bulgaria a reintrat pe lista roșie. Turiștii nevaccinați intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile.


UPDATE 16 SEPTEMBRIE! Bulgaria revine pe lista galbenă. Turiștii nevaccinați pot evita carantina prin prezentarea unui test COVID PCR negativ.


UPDATE 9 SEPTEMBRIE! Bulgaria a intrat pe lista roșie. Turiștii nevaccinați intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile.


UPDATE 27 AUGUST! Bulgaria a intrat în zona galbenă. La întoarcerea în țară, turiștii români trebuie să prezinte o adeverință de vaccinare sau un test PCR negativ pentru a evita carantina. De asemenea, testul PCR trebuie prezentat și pentru copiii cu vârste de peste 6 ani.


Mai puțin exclusivistă decât Grecia, Bulgaria rămâne și ea una dintre principalele alegeri ale românilor în ceea ce privește o vacanță la malul mării. Din nou, prețurile bune, mai mici decât pe litoralul românesc, dar și condițiile de cazare all inclusive îi atrag pe români ca un magnet.


Începând cu data de 14 mai 2020, starea de urgență a fost înlocuită cu situația de urgență epidemiologică, ce a fost prelungită până la data de 31 mai 2021, potrivit MAE.


Turiștii români care sosesc din România pot intra în Republica Bulgaria fără a fi obligați să prezinte alte documente în afara celor de călătorie.


Românii din alte țări pot intra în România cu următoarele condiții:

  • un document care atestă finalizarea schemei de vaccinare împotriva COVID-19. Schema de vaccinare se consideră a fi îndeplinită prin efectuarea numărului corespunzător de doze de vaccin împotriva COVID-19, conform anexei I din ordinul Ministrului Sănătății din Bulgaria) și trecerea unui termen de 14 zile de la data efectuării ultimei doze.

Documentul trebuie să conțină numele persoanei (scris cu caractere latine, conform documentului de călătorie utilizat la intrarea în Republica Bulgaria), data nașterii, datele la care au fost efectuate dozele de vaccin, denumirea comercială și numărul de identificare a lotului vaccinului efectuat, denumirea producătorului/posesorului licenței de utilizare, statul emitent și denumirea organului competent care a eliberat documentul.

  • un document care atestă un rezultat pozitiv al unui test PCR sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19 (pentru persoanele care au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 și s-au vindecat), conform anexei II din ordinul Ministrului Sănătății din Bulgaria, efectuat cu maximum 180 de zile și minimum 15 zile înainte, conform datei efectuării testării înscrise în document.

Documentul (rezultatul testului PCR sau rapid antigen) trebuie să conțină numele și prenumele persoanei (conform documentului de călătorie utilizat la intrarea în Republica Bulgaria), datele laboratorului care a efectuat testarea (denumire, adresă sau alte date de contact), data la care a fost efectuată testarea PCR sau testul rapid antigen pentru COVID-19, înscrise cu caractere latine („PCR” sau „RAT”) și rezultatul pozitiv („Positive”), care să permită interpretarea documentului.


Documentul care atestă rezultatul negativ al testării trebuie să conțină numele și prenumele persoanei (conform documentului de călătorie utilizat la intrarea în Republica Bulgaria), datele laboratorului care a efectuat testarea (denumirea, adresa sau alte date de contact), data efectuării testării, metoda testării, înscrisă cu caractere latine (PCR sau test rapid antigen dintre cele arătate în anexa 2) și rezultatul negativ („Negative”) care să permită interpretarea documentului.


Sunt exceptate de la măsura obligatorie a prezentării unuia dintre documentele menționate anterior următoarele categorii de persoane:

  • conducătorii de autocar, care efectuează transport internațional de pasageri;
  • conducătorii camioanelor care efectuează sau finalizează transport internațional de mărfuri, la intrarea pe teritoriul Bulgariei;
  • membrii echipajelor navale și persoanele angajate în întreținerea navelor, care, la intrarea pe teritoriul Bulgariei, sunt în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu;
  • membrii echipajelor aeronavelor, care efectuează zboruri de la și către aeroporturi publice pe teritoriul Bulgariei și personalul tehnic asimilat;
  • lucrătorii transfrontalieri (persoanele care locuiesc în Bulgaria și călătoresc zilnic sau cel puțin o dată pe săptămână către un stat membru al Uniunii Europene, Turcia, Serbia sau Republica Macedonia de Nord, cu scopul îndeplinirii activității ca angajat sau liber profesionist, precum și persoanele care locuiesc în statele menționate și călătoresc zilnic sau cel puțin o dată pe săptămână către Bulgaria, în scopul îndeplinirii activității, ca angajat sau liber profesionist;
  • elevii și studenții care locuiesc în Grecia, Turcia, Serbia, Republica Macedonia de Nord și România și care călătoresc zilnic sau cel puțin o dată pe săptămână în Bulgaria în scopuri educaționale, precum și elevii și studenții care locuiesc în Bulgaria și călătoresc zilnic sau cel puțin o dată pe săptămână în Grecia, Turcia, Serbia, Macedonia de Nord și România în scopuri educaționale;
  • persoanele care tranzitează teritoriul Republicii Bulgaria.

Sursa Foto: Shutterstock

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri