UPDATE 5 noiembrie! Franța rămâne în zona verde, cu un coeficient de infectare de 1,1/1.000.
UPDATE 30 septembrie! Franța rămâne în zona verde, cu un coeficient de infectare de 1,3/1.000.
UPDATE 16 septembrie! Franța revine în zona verde, întoarcerea în România nemaifiind condiționată de certificatul de vaccinare.
UPDATE 2 septembrie! Franța se menține în zona roșie, cu un indicator de infectare de 4/1000.
UPDATE 5 august! Franța a intrat în zona roșie.
Dacă este țara din turistul se întoarce face parte din zona roşie, fie persoana este vaccinată, fie intră în carantină. Testul nu mai scuteşte de carantină.
Începând cu data de 2 iunie până la 30 septembrie 2021, Franța se află într-un regim de tranziție privind ieșirea din starea de urgență sanitară.
Începând cu luna iunie a.c., persoanele care sosesc din România în Franța nu trebuie să mai prezinte un test negativ pentru COVID-19 dacă sunt vaccinate.
Astfel, începând cu această dată, la intrarea pe teritoriul francez se vor aplica următoarele măsuri pentru persoanele cu vârsta de peste 11 ani care sosesc din statele europene, conform Strategiei de redeschidere a frontierelor:
- nu au nevoie de test negativ pentru COVID – 19 persoanele care sunt vaccinate complet cu un vaccin autorizat de UE. Dovada imunizării este valabilă dacă au trecut cel puțin 2 săptămâni de la a doua doză cu vaccinurile care se fac în doză dublă (Pfizer, Moderna, AstraZeneca), 4 săptămâni de la doza pentru vaccinul în doză unică (Johnson & Johnson) și 2 săptămâni de la doza efectuată în cazul persoanelor care au fost infectate cu SARS-CoV-2 și pentru care, în Franța, este necesară o singură doză.
- persoanele care nu sunt vaccinate (schemă completă, conform detaliilor de mai sus) trebuie să prezinte la îmbarcare / la trecerea frontierei rezultatul unui test negativ pentru COVID-19, fie PCR, fie antigen (TAG), efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de plecare.
Condiții pe plan intern
Cafenelele și restaurantele pot primi clienți în spațiul interior. În plus, s-au redeschis sălile de sport și piscinele.
În interiorul spațiilor publice au dispărut restricțiile legate de numărul de persoane.
Pe aeroportul Orly sunt funcționale terminalele Orly 2 și 3, iar pe aeroportul Roissy-Charles de Gaulle sunt funcționale terminalele 2 B, 2E și 2F.
„Paris Aéroport” pune la dispoziție două centre de testare pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în interiorul aeroporturilor Paris-Charles de Gaulle (terminal 2E, la nivelul « plecări », în fața porții 17, orar: de luni până sâmbătă, între 7:00 și 17:00 și duminică și în zilele de sărbătoare între 7:00-12:00) și Paris-Orly (terminal Orly 4 – Poarta 42D – Nivelul -1, orar: de luni până duminică, între 7:00 și 19:00 și în zilele de sărbătoare între 7:00-12:00). Pasagerii care pleacă trebuie să obțină o programare online, în prealabil, accesând portalul doctolib.fr. Rezultatele vor fi recepționate în 48 de ore pentru testul molecular tip RT-PCR și în 1-2 ore pentru testul antigen.
Obligația purtării măștii în exterior a fost eliminată. Masca rămâne însă obligatorie în exterior în zonele aglomerate, în care regulile de distanțare nu pot fi aplicate (la cozi, în piețe, în transporturile în comun, în cadrul manifestărilor, festivalurilor și spectacolelor organizate în spațiul public etc.). Regulile în vigoare privind purtarea măștii în interior rămân neschimbate (în birouri, spații comerciale, instituții publice etc.).
Începând cu data de 7 iulie 2021, testele pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 sunt gratuite doar pentru rezidenți. În cazul turiștilor străini testele sunt contra cost (43,89 € testul PCR și 25€ testul antigen). Un cetățean străin care nu are rezidența în Franța poate realiza un test gratuit doar în două situații: pe bază de rețetă de la medici sau dacă este identificat drept caz contact, cu prezentarea cărții europene de asigurare de sănătate în cazul cetățenilor statelor membre UE sau ai Spațiului Economic European și Elveției.
Sursa Foto: Pixabay