1 / 6

Hanul Anselmo - Oituz

Hanul Anselmo datează din 1882, an în care Mișcarea Memorandistă lua ființă prin publicarea Memorialului lui Gheorghe Barițiu, iar în Europa se semna Tripla Alianță. Fondatorul Pittini Anselmo, maestrul cioplitor în piatră, membru al breslei masone, se refugiase din Toscana (decăzută economic din cauza epidemiei de malarie) şi își găsise adăpost şi contracte de lucru în zona Oituzului, pe vremea aceea graniţa cu Moldova a Comitatului Secuiesc Trei Scaune-Háromszék.


Maestrul Pittini Anselmo s-a îndrăgostit şi apoi s-a căsătorit la Oituz cu frumoasa secuiancă Gyergyai Juliana (Iulişca), cu care a avut cinci copii. Având o meserie căutată, Maestrul Pittini Anselmo a devenit faimos în regiune, câștigând mulţi bani construind drumuri, poduri, podeţe şi nenumărate case din piatră.



Hanul Anselmo este situat pe DN 11, la pasul Oituz. Este un complex ospitalier, un monument istoric compus din mai multe corpuri de cazare și restaurant. Pe timpul iernii, oaspeții se pot plimba cu sania trasă de cai şi pot degusta un vin fiert şi o pălincă de Covasna, celelalte anotimpuri fiind propice drumeţiilor în care pot fi descoperite împrejurimile.


Sursa Foto: Hanul Anselmo

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri