7 / 8

Salonic, al doilea cel mai mare oraș și capitala gastronomică a Greciei

Salonic sau Thessaloniki este al doilea cel mai mare oraș al Greciei (după Atena), un oraș cu o bogată și lungă istorie, dar și o sursă bună de informare pentru arheologi, deținând 15 monumente aflate în patrimoniul UNESCO. Deși nu este chiar prima oprire când vine vorba de o vacanță în Grecia, Salonic rămâne un oraș viu, al tinerilor și al petrecerilor.


Casă a trei universități, Salonicul reușește să strângă anual peste 250.000 de studenți între granițele sale.


Tot Salonicul este și orașul cu cea mai lungă faleză, care măsoară circa 5 kilometri, având totodată și al doilea cel mai mare port din Grecia. Practic, tot să vă plimbați la ceas de seară, unde puteți admira apusul.


Nu recomandăm plimbările pe timp zi, în mijlocul verii, deoarece temperaturile ating 38 de grade Celsius la umbră, iar orașul s-ar putea să nu vi se mai pară la fel de frumos.

Ce puteți mânca în Salonic


Dacă tot a fost premiat de UNESCO în 2021 privind gastronomia din zonă, cu influențe bizantine, otomane și creștine, să acordăm primele credite preparatelor, după care enumerăm locurile de vizitat din oraș.


În Santorini puteți mânca bun și la prețuri decente următoarele:

  • Bougatsa: cu siguranță ați auzit de acest preparat vestit al Greciei, pe care noi îl asemănăm cu o plăcintă, dar pe care grecii nu o definesc chiar așa. Bougatsa poate fi fie cu brânză sărată, fie cu cremă de vanilie și scorțișoară, oricum ar fi, e delicioasă.
  • Koulouri: pâine acoperită cu susan, care ține loc de gustare.
  • Bujurdi: brânză la cuptor cu ardei și roșii.
  • Suzukakia: un preparat similar micilor românești, dar cu chimen sau scorțișoară
  • Trigona Panoramatos: un delicios desert, umplut cu cremă de vanilie sau ciocolată.
  • Pita-Gyros (nu cred că mai are nevoie de prezentare).

Primul pont: grecii pun scorțișoară în aproape orice, este condimentul lor favorit.


Pont doi: dacă cereți limonadă în restaurantele din Grecia, să nu vă surprindă dacă vă aduc o Fanta cu aromă de lămâie.


Pont trei: frappe-ul grecesc este de fapt nes cu apă rece și lapte. Dacă nu puteți bea așa ceva, vă puteți lua un Freddo Cappucino, care este realizat din espresso și lapte, tot o băutură rece.


Salonicul nu este un oraș foarte scump, în ciuda inflației. Ghidul nostru a precizat că prețurile au crescut, în medie, cu 50 de cenți. Trebuie să facem legătura și cu faptul că aici sunt foate mulți studenți, care nu generează venituri, deci trebuie să fie, cel puțin pentru început, un oraș primitor. Spre exemplu, un frappe, pentru că tot a fost menționat, a costat 1,5 euro, iar un test COVID rapid (dacă aveți nevoie), zece euro.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri