2 / 4

Romana - limba oficiala pe litoralul bulgaresc

Primul lucru pe care l-am observat, atunci cand, in sfarsit, am intrat in statiune a fost numarul mare de hoteluri de 3-5 stele de pe marginea drumului, majoritatea deschise de la inceputul lui aprilie, chiar daca sezonul incepe prin iunie.

La hotel toti angajati iti zic “buna ziua” si te intreaba intr-o romana stricata daca te pot ajuta cu ceva, de parca te-ai afla mai degraba in Mamaia decat in Bulgaria, singura diferenta, semnificativa de altfel, fiind pretul. “Am cumparat un sejur de 7 nopti in acest hotel (n.red. Melia Grand Hermitage de 5*) cu putin peste 200 de euro, all-inclusive. Serviciile sunt impecabile, iar statiunea foarte curata. Vin aici de multi ani”, declara Maria, o romanca trecuta de prima tinerete care apreciaza in special serviciile de SPA ale unitatii de cazare.

O plimbare pe faleza din statiune m-a facut sa inteleg ca, intr-adevar , curatenia este cuvantul de ordine in Nisipurile de Aur. Tot de-a lungul plimbarii am realizat ca cel putin 90% dintre turistii prezenti in statiune sunt romani. Rareori mai vezi grupuri mici de rusi, francezi sau nemti, mult mai linistiti decat galagiosii conationali.

Daca dai o raita prin chioscurile de suveniruri, toata lumea te intampia cu “buna ziua” si povestea se repeta si atunci cand vrei sa bei o cafea sau sa iei masa la numeroasele cafenele si restaurante. Pentru a face romanii sa se simta 100% “ca acasa”, peisajul este intregit cu melodii precum “Dragostea din Tei” sau “Daca pleci”, care rasuna din boxele teraselor.

Bulgarii nu s-au gandit doar la turistii romani, asa ca, pentru a-i face si pe francezi sa se simta in largul lor, au construit un Tour Eiffel, de circa 15-20 de metri, in care, evident, se afla o cafenea.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri