Se poate vorbi de resurse umane in IMM-uri?
Cum se desfasoara procesul de recrutare in IMM-uri?
Instruirea si evaluarea angajatilor se realizeaza intern
3 / 4

Instruirea si evaluarea angajatilor se realizeaza intern

Pentru angajatul proaspat recrutat de IMM, trainingul de inductie (initiere in procesele de munca), reprezentativ pentru multinationale este rar practicat.

“Intr-o companie cu sub 100 de salariati notiunea de training de inductie este supraevaluata. Nu se justifica sa dedici un angajat special pentru a livra training pentru 1-2 persoane, care se angajeaza in decursul unei luni.Trainingul de initiere este de obicei condus de managerul departamentului sau de un alt angajat, care preia rolul de mentor pe o perioada de cateva saptamani”, spune Donisa.

Lipsa trainingului se coreleaza cu lipsa unei mese critice de angajati concomitent, intr-un ritm de dezvoltare specific companiilor de talie mare, a caror extindere se realizeaza prin expansiunea in lateral (pe pozitii similare) a organigramei.

Asemanator, procesul de evaluare a personalului si de stabilire a cuantumului de crestere salariala anuala revine in sarcina managerilor sau a sefilor de departament, care pe baza criteriilor de performanta stabilite la nivel individual sau in echipa de conducere apreciaza evolutia salariatului.

“Cel mult angajatorii evalueaza personalul pe baza raspunsurilor clientilor la un sondaj cerut de firma”, conchide Donisa.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri