Criza la bursa – momente dramatice si lucruri de retinut
“Revenirea va pleca tot din zona financiara”
Cum s-a vazut criza de la etajul 12 al Alpha Bank
Sistemul bancar si cel bursier – doua notiuni complementare
3 / 5

Cum s-a vazut criza de la etajul 12 al Alpha Bank

Stere Farmache a facut pasul de la bursa la banca intr-o perioada in care niciuna din cele doua piete nu arata bine. In decembrie anul trecut, el isi anunta demisia, iar primele znonuri despre un potential job in banking au fost confirmate dupa 10 zile.

La vremea aceea, actorii pietei spuneau ca nu era cel mai bun moment in care Farmache sa paraseasca executivul Bursei, care nu trecea prin cele mai bune momente.

Decizia a venit in primul rand din nevoia de a face o schimbare, cu atat mai curajoasa cu cat institutiile din piata bancara din Romania trebuiau sa-si regandeasca strategiile, dupa ani buni de crestere si dezvoltare. Astfel, in prima parte a anului, Farmache si-a inceput cariera de bancher, ca prim-vicepresdinte la Alpha Bank, avand in coordonare unitatea de investitii si piete de capital, directia corporate finance, directia trezorerie, departamentul de evaluare, departamentul administrare fonduri de investitii si economistul sef al bancii.

Practic, el a imbinat experienta de 14 ani din pietele de capital, cu pregatirea sa profesionala si cu provocarea de a ataca un domeniu nou.

“Decizia a venit intr-o perioada in care toate segmentele pietei financiare treceau prin momente dificile. Am facut un pas care se potriveste cu profilul meu profesional”, explica prim-vicepresedintele Alpha Bank.

In plus, politicile interne ale Alpha Bank si stilul conservator al bancii au protejat-o de riscurile majore ale crizei financiare, spune Farmache.

In opinia sa, blocajul actual din piata vine din faptul ca nu se intalneste cererea cu oferta, aceasta teorie fiind valabila pentru toate pietele, de la banking la real-estate. In opinia sa, incetinirea ritmului creditarii vine din ambele directii, atat de la banci, cat si de la clienti.

“Bancile sunt institutii financiare care au ca obiect principal de activitate atragerea de depozite si acordarea de imprumuturi si nu au incetat niciun moment sa indeplineasca aceste roluri. Exista doar perioade cand in strategia bancilor se pune un accent mai pronuntat pe atragerea economiilor, alteori pe acordarea de credite. Cred ca reducerea ritmului creditarii vine din doua directii: Avem de-a face, pe de o parte, de o atitudine mai atenta a bancilor, adaptata contextului, si, pe de alta parte, de o abordare mai reticenta a clientilor care au constientizat responsabilitatea pe care o implica accesarea unui credit bancar”, a mai spus prim-vicepresedintele Alpha Bank.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri