Retailerii care funcționează în centrele comerciale de tip mall, cu excepția magazinelor alimentare și a farmaciilor, vor suspenda contractele de închiriere ale magazinelor din mall-uri și vor suspenda contractele individuale de muncă ale angajaților pe întreaga durată a stării de urgență decretate începând cu data de 16 martie 2020, se arată într-un comunicat de presă emis de Organizaţia Patronală a Retailerilor din România.

Organizaţia Patronală a Retailerilor din România susține că zeci de mii de angajați sunt în pericol imediat de a-și pierde slujbele, iar mii de firme din retail sunt deja în pragul insolvenței, cu efecte în lanț pentru economia românească, în contextul pandemiei de COVID-19.
Organizaţia Patronală a Retailerilor din România susține că măsurile luate recent de autoritățile române în vederea prevenirii răspândirii pandemiei COVID-19 au generat scăderea imediată și dramatică a traficului de persoane din centrele comerciale, afectând activitatea retailerilor din centrele comerciale și a altor afaceri bazate pe servicii.

Afacerile private din aceste domenii au fost afecte imediat, cu scăderea vânzărilor până la 100%A, lucru ce a dus la imposibilitatea achitării datoriilor companiilor fața de furnizori și a plății salariilor. Riscul unui colaps economic pentru toată industria de retail este iminent, neexistând, cel puțin temporar, niciun remediu pentru această situație și niciun pachet de măsuri pentru redresarea economică a companiilor din domeniu. Dimpotrivă, situația economică se înrăutățește de la o zi la alta, răspândirea virusului având totodată o curbă de creștere”, se arată în comunicatul de presă.

Luând în considerare aceste elemente, retailerii care funcționează în centrele comerciale de tip mall – cu excepția magazinelor alimentare și a farmaciilor – vor pune în aplicare următoarele măsuri preventive:
1. Invocarea Pandemiei COVID-19 ca un eveniment fortuit ce reunește atât forța majoră cât și cazul fortuit și, pe cale de consecință, în temeiul Art.1.351 și 1.271 din Codul Civil, suspendarea contractelor de închiriere ale magazinelor din centrele comerciale de tip mall pe întreaga durată a stării de urgență decretate începând cu data de 16.03.2020;
2. Invocarea Pandemiei COVID-19 ca un eveniment fortuit ce reunește atât forța majoră cât și cazul fortuit și, pe cale de consecință, în temeiul Art.50 din Codul Muncii, suspendarea contractelor individuale de muncă ale lucrătorilor comerciali din magazinele aflate în centrele comerciale de timp mall pe întreaga durată a stării de urgență decretate începând cu data de 16.03.2020.

RORETAIL cere Guvernului Român adoptarea următoarelor măsuri:

I. Declararea în mod oficial a pandemiei Covid-19 drept eveniment de forță majoră pentru toți comercianții români;
II. Închiderea imediată a centrelor comerciale de tip mall – cu excepția magazinelor alimentare și a farmaciilor;
III. Achitarea integrală din fonduri guvernamentale a indemnizației pentru șomajul tehnic (75% din salariu), inclusiv taxele aferente, pentru perioada în care firmele sunt afectate de carantină, starea de urgență sau de alte măsuri cu caracter restrictiv luate de guvern.
IV. Scutirea, amânarea, prorogarea sau reeșalonarea plății taxelor și impozitelor aferente perioadei fără activitate;
V. Plata urgentă a restanțelor la plata indemnizațiilor pentru concediile medicale precum și a restanțelor la rambursările de TVA;
VI. Obligarea prin legislație specifică a băncilor și altor instituții de credit să amâne sau să reeșaloneze ratele creditelor pentru perioada fără activitate sau cu activitate redusă a companiilor afectate.

„Promovarea unor astfel de decizii la nivel guvernamental reprezintă singura abordare care poate susține retailerii români să depășească această perioadă dificilă”, se arată în comunicat.

RORETAIL – Organizaţia Patronală a Retailerilor din România este o asociație înființată în anul 2014, care grupează peste 500 de magazine din România. Acestea comercializează aproximativ 100 de branduri naționale și internaționale, având peste 3.000 de angajați.

Sursa foto: Steve Buissinne | Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri