”N-a fost ușor la început, neavând experiență, noi nefiind crâșmari de meserie. Credeam că e ca acasă, faci mâncare, o pui pe masă și mănânci. Nu. Aici lucrezi cu oameni mulți, clienți care pot fi pretențioși”, a explicat Mihai Zaharescu pentru wall-street.ro.

Mihai Zaharescu este de altfel unul dintre primii întreprinzători de după Revoluție din Iași, fiind deținătorul unei societăți comerciale din oraș, Duvana, al cărei obiect de activitate a fost alimentația publică. Iar asta într-o perioadă în care conceptul de "inițiativă privată" suna science-fiction pentru majoritatea oamenilor.

Experiența de antreprenor și-a spus cuvântul

Mihai Zaharescu nu s-a oprit însă aici. Astfel, după mai mulți ani, după cum a povestit acesta, a avut o altă firmă cu care s-a ocupat de construcții și import de utilaje de construcții din China. Aceasta realiza însă mai mult construcții industriale, și mai puțin civile.

După aceea, însă, inspirat și de călătoriile în America, fondatorul Fire Ribs a decis că este momentul pentru un nou început.

În momentul când am deschis restaurantul, eu am ieșit din firmă și am zis că mă opresc aici.

Mihai Zaharescu, fondator fire-ribs.ro

Fire Ribs nu este prima afacere din domeniu pe care ieșeanul o controlează, în aceeași "familie" intrând și Vivo Fusion Food Bar, aflat în București și condus de fiul fondatorului.

Cât despre provocările întâlnite de-a lungul timpului, Mihai Zaharescu a arătat că cea mai mare problemă este cea legată de personal. Acesta a specificat, de asemenea, că vorbește despre personal calificat, despre personal "responsabil".

Fondatorul Fire Ribs recunoaște însă că a avut noroc, pentru că 80% dintre angajații din firmă sunt chiar de la început.

Le-am dat salariile la timp, salarii destul de bune, dar mai sunt unii care migrează, e adevărat, a completat acesta. Majoritatea oamenilor care au plecat, însă, au plecat în străinătate, nu la concurență sau la București.

Mihai Zaharescu, fondator fire-ribs.ro

Cât despre secretul care îi face pe ieșeni să aleagă Fire Ribs, fondatorul companiei spune că totul este preparat fresh, natural, fără să folosească conservanți sau sare cu aburi, dar și fără să folosească prăjeli.

Cum a migrat spre online businessul Fire Ribs

”La început nu prea venea lumea în restaurant, de aceea am deschis și partea aceasta de online și cea de livrări la domiciliu”, a povestit Mihai Zaharescu.

Acesta a adăugat de asemenea că a existat o perioadă lungă, de aproximativ doi ani, când onlineul și livările mergeau foarte bine, în special în perioada pandemiei, care "a pus afacerea în genunchi".

În doi ani de pandemie am avut pierdere în jur de 350.000 de euro, în condițiile în care chiriile s-au plătit tot timpul.

Mihai Zaharescu, fondator fire-ribs.ro

Iar provocările aduse de pandemie nu au fost mici, recunoaște fondatorul Fire Ribs, arătând că în perioada respectivă a plătit oamenii 100%, nu 75% cât s-a dat pe ajutorul de șomaj, tocmai pentru a-i putea păstra și după această perioadă.

”Am avut linie de credit, nu a fost ușor, dar am spus, mi-o asum. Iar statul nu ne-a ajutat deloc”, a mai completat acesta.

Și pentru că acum componenta online a căpătat tot mai multă importanță, Mihai Zaharescu a mai explicat că investește foarte mulți bani în promovare, deși crede în continuare că cea mai bună reclamă este din om în om.

Facem promovare pe Facebook, pe YouTube, pe toate canalele și are impact, dar cred că cel mai mare impact îl are partea de recenzii, a explicat acesta. Dacă vă uitați la noi, recenziile sunt foarte bune, dar, e adevărat, mai sunt cârcotași și poate unii au dreptate când spun că nu suntem perfecți.

Mihai Zaharescu, fire-ribs.ro

Nu în ultimul rând, fondatorul Fire Ribs recunoaște că inflația afectează compania foarte tare. Spre exemplu, a explicat Mihai Zaharescu, prețurile la furnizori s-au scumpit și cu 100%, dar compania nu poate crește prețul produselor decât cu maximum 7, 10%.

”Nu pot, pentru că nu mai au clienții bani. Asta este, o să recuperez când o să vină vremuri mai bune”, a concluzionat fondatorul Fire Ribs.

Cât despre planurile de viitor, Mihai Zaharescu a spus că extinderea locațiilor fizice, însă, pentru moment este stopată.

”Aveam intenția de a mai deschide un Fire Ribs undeva în țară, dar deocamdată ne-am oprit”, a încheiat acesta.

Sursa foto: Fire Ribs