Daca vrei sa afli mai multe informatii despre piata muncii, tendintele din recrutare si retentie, vino la conferinta WS2GROW. Participarea este GRATUITA. Inscrie-te aici.

"In primul rand, importul de personal a ajuns sa fie o optiune tot mai des luata in calcul de angajatori, pe fondul crizei din piata muncii. Conform statisticilor de anul acesta, tarii noastre ii lipsesc peste un milion de oameni care ar trebui sa acopere diverse posturi. Romania traverseaza o adevarata iarna demografica si sunt date care ne arata ca pe fondul migratiei si din cauze naturale am ajuns sa pierdem anual 300.000 de oameni", apreciaza Marian Hanganu, directorul de vanzari al Romanian Software.

Pe langa importul de specialisti si automatizare, externalizarea anumitor activitati si robotizarea sunt alte variante care pot fi aplicate pentru a contracara efectele crizei de personal cu care se confrunta tot mai multi angajatori.

Compania de solutii software dedicate resurselor umane a semnat recent un contract de leasing de personal cu scopul de a "importa" muncitori vietnamezi pentru un client din agribusiness. Specialistii companiei apreciaza ca "printre avantajele majore ale leasingului de personal se numara economia de timp si de bani, mai ales avand in vedere economiile care se fac cu recrutarea si cu plata taxelor si a impozitelor".

Dragos Petrescu, HORA: Avem...
Citeste si: HORA: Criza de personal din HoReCa afecteaza calitatea serviciilor

Guvernul a aprobat, in sedinta din data de 2 august 2018, suplimentarea cu 8.000 a contingentului pe tipuri de lucratori straini nou admisi pe piata fortei de munca din Romania (4.000 permanenti si 4.000 detasati). Marian Hanganu spune ca hotararea de suplimentare a fost luata dupa ce autoritatile au observat in acest an o crestere cu peste 50% a numarului de avize de munca eliberate.

Initial, contingentul de muncitori straini stabilit pentru 2018 era de 7.000, din care 4.000 lucratori permanenti, 1.200 lucratori detatati, 700 lucratori ICT (persoane transferate in cadrul aceleiasi companii), 500 lucratori inalt calificati, 400 muncitori sezonieri, 100 muncitori stagiari si 100 lucratori transfrontalieri.

Sursa foto: Shutterstock.com