„Daca am primit aceasta bursa, acum trebuie sa ma tin cu dintii de ea”, este exclamatia unei adolescente de clasa a noua din mediul rural care a reusit sa mearga la liceu datorita unei burse primite din partea Fundatiei Vodafone. Iar acesta este unul dintre momentele care au marcat-o si care o determina sa continue ceea ce face pe Angela Galeta, managerul fundatiei care investeste anual aproape 3 milioane de euro in proiecte sociale.

“Printre lucrurile care m-au impresionat cel mai mult a fost faptul ca la un moment dat am vazut o fetita care a primit o bursa pentru a merge la liceu in Iasi. Era un copil de la tara care isi dorea sa faca si liceul. Imi aduc aminte ca zicea: <<Trebuie sa ma tin cu dintii de bursa asta>>. Te marcheaza un astfel de moment, pentru ca pentru acel copil viata are o alta perspectiva. De asemenea, la un moment dat am fost la o batrana acasa care ne-a aratat ca pastreaza telefonul pe care i l-am daruit in mijlocul sufrageriei. Ne spunea ca a cazut si a reusit sa apese pe butonul de urgenta de pe telefon si astfel a venit la ea unul dintre voluntarii din proiect. Altfel, voluntarul ar fi mers mult mai tarziu, atunci cand era ziua de vizita”, explica Angela Galeta, cea care conduce de trei ani Fundatia Vodafone, organizatie fondata in 1998 care investeste in special in sanatate, educatie, servicii sociale si mediul rural.

De la chimie la proiecte pentru copiii defavorizati

Insa cand era in liceu, la o varsta similara cu cea a tinerei care primise bursa de studiu, Angela Galeta visa sa aiba o cariera intr-un domeniu cu totul diferit fata de cel in care activeaza acum. Isi dorea sa fie invatatoare sau profesoara de chimie.

„Nimic din ceea ce se intampla nu este intamplator. Am urmat facultatea de chimie, dar nu eram fan al chimiei cand am intrat in liceu. Insa in clasa a X-a am avut o profesoara de chimie si, stiti cum este, la un moment dat intalnesti un profesor care te fascineaza. Eram un elev caruia ii placea sa invete si eram mai atrasa de matematica, fizica, dar chimia nu o intelegeam. Mai deloc. Iar ea a observat ca la mine erau mari discrepante intre notele pe care le aveam la chimie si celelalte materii. Am prins drag de ea si asa am ajuns sa indragesc si chimia. Apoi, mult timp in clasa a XII-a oscilam intre a ma inscrie la matematica sau chimie pentru facultate. Iar, de dragul ei, pentru ca imi doream sa ajung ca ea, am dat la Facultatea de Chimie din cadrul Universitatii din Bucuresti. Iar dupa cinci ani de Facultate la Chimie, am terminat cu acelasi gand: sa devin profesoara. Dar, intamplator, in acel an nu s-au scos locuri de profesor in acest domeniu, erau doar locuri ca suplinitor. Am zis sa imi gasesc ceva termporar”, afirma managerul.

Astfel, in 1995, s-a angajat ca secretara la SOS- Satele Copiilor. Dupa doi ani, a devenit coordonator de relatii publice si strangere de fonduri. Ceea ce a atras-o catre acest proiect a fost faptul ca cei de la SOS-Satele Copiilor reusisera sa creeze case de tip familial pentru copiii abandonati. De asemenea, o atragea domeniul social pentru ca avea deja experienta voluntariatului din facultate la ARAS, asociatie care milita pentru drepturile persoanelor bolnave de SIDA.

Primele campanii de strangere de fonduri: era important ca managerii sa vada ce se intampla cu banii

„Ma ocupam de evenimente, conferinte, strangere de fonduri, imi placea mai ales faptul ca beneficiam de multe cursuri de pregatire de la SOS International. Aveam exemple, studii de caz internationale, dar in Romania eram pe un teren virgin. Daca de PR lumea mai auzise, de strangere de fonduri nu. Prietenii mei mereu ma intrebau: << Si, tu, concret, ce faci?>>. Le spuneam ca merg la companii si le cer bani pentru copii. Iar ei ma intrebau: <<Si, cum? Ei iti dau bani?>>. Le raspundeam ca da: <<Majoritatea imi dau. Unii spun nu, dar foarte multi imi ofera bani pentru copii>>. Mergeam la companii si le explicam ce se intampla, voiam sa ma vada, era si este foarte important ca managerii sa vada ce se intampla cu banii lor. Incercam mereu sa-i aducem pe cei din companii in casele in care locuiau copiii, sa le asculte povestile. In perioada aceea, am facut prima campanie de direct emailing organizata de un ONG in Romania si a functionat foarte bine. Am reusit sa strangem de 2 ori si jumatate mai multi bani fata de investitie”, explica Galeta.

Pentru ca la SOS se ocupa de relatii publice in anii 1999-2000 a facut un masterat in acest domeniu la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din cadrul Universitatii din Bucuresti.

„Intre timp am inceput sa cochetez cu partea aceasta umana. In timpul scolii am fost foarte atrasa de stiintele reale, dar, totodata, imi placea foarte tare limba romana, imi placea sa scriu. Am fost si la olimpiada pe tara la un moment dat”, afirma Angela Galeta.

In 2005, dupa zece ani petrecuti la SOS- Satele Copiilor, a plecat ca manager de responsabilitate sociala la Vodafone, al doilea operator de telefonie mobila de pe piata locala.

„Imi placea foarte tare ce faceam, dar ajunsesem intr-un punct in care nu mai erau foarte multe lucruri noi de invatat. Si m-am gandit cum ar fi sa merg sa vad cum se intampla lucrurile si de partea cealalta”, a explicat Galeta.

Fundatia Vodafone: buget de 2,8 milioane de euro pentru 2016

Astfel, in primii ani la Vodafone, Galeta s-a ocupat de proiecte precum cel de telemedicina pentru SMURD (2005), de "Sansa la viata" (program de donare de sange- 2007), "Litoral curat" (strangere de deseuri pe litoral) sau Salvamont.

In 2013 a devenit directorul general al Fundatiei Vodafone, organizatie lansata in urma cu 18 ani si care de la lansare si pana acum a investit 23 de milioane de euro in proiecte sociale.

De altfel, pentru anul acesta fundatia are un buget de 2,8 milioane de euro. In jur de 2 milioane de euro sunt bani investiti de Vodafone Romania, 0,7 milioane de euro reprezinta bugetul alocat de intreg grupul Vodafone, iar restul de 0,1 mil. euro sunt stransi prin 2% sau donatii ale salariatilor.

Manageri la copt de vinete

Sunt in jur de 700 de salariati care doneaza lunar, iar unii fac acest lucru de mai bine de zece ani pentru fundatie. De asemenea, in jur de 1.700 de angajati au facut voluntariat in proiectele noastre. Sunt colegi din companie care dupa ce au vazut proiectele fundatiei au zis: <<OK! Asta inseamna ca trebuie sa vindem mai mult!>>. Anul trecut am facut muraturi, gemuri, zacusca pentru a strange bani si era foarte amuzant sa vezi manageri care coceau vinete. Voluntariatul este in crestere in Romania. Trebuie sa iti pese, sunt multi oameni care nu au nici pe sfert din ceea ce avem noi. Ceea ce consideram noi ca ca fiind o problema, pentru oamenii defavorizati este un lucru neimportant. Ei sunt mult mai optimisti decat noi. Isi dau seama ca sunt norocosi

Fundatia investeste in educatie, sanatate, voluntariat si servicii sociale.

Printre cele mai importante proiecte ale fundatiei in cei 18 ani de la lansare se numara infiintarea unei noi sectii de terapie intensiva pentru nou-nascuti la spitalul "Marie Curie" din Bucuresti (o investitie de 2 milioane de euro), implementarea unor solutii de telemedicina la serviciul de urgenta SMURD si spitalul "Marie Curie" (prin care medicii pot vedea de la distanta starea copiilor), renovarea centrelor de transfuzie sanguina (investitii de 350.000 de euro intre 2011-2016) si programul "Connecting for good" (fostul "Mobile for Good"- utilizeaza tehnologia pentru a rezolva probleme sociale presante, in special in domeniul sanatatii si al educatiei).

Peste 70% dintre proiecte nu au in componenta tehnologia

„Mai mult de 70% sunt proiecte care nu au o componenta de tehnologie. Majoritatea banilor sunt investiti in educatie si sanatate pentru ca vrem sa oferim acces la aceste servicii pentru categorii defavorizate. Este vorba de proiecte de afterschool, terapie ABBA (n.red. pentru copiii cu autism), centre pentru batrani, centre in care tinerii vin si fac lectii alaturi de copii", declara sefa Fundatiei Vodafone.

Anual organizatia desfasora cinci runde dedicate ONG-urilor care vor sa aplice pentru finantare.

,,Sunt ONG-uri mai mici care nu au curaj sa se inscrie. De asemenea, ar fi bine ca cei care aplica sa nu creeze proiecte de dragul companiei finantatoare, sa nu scrie proiecte doar ca sa dea bine. Proiectele trebuie sa raspunda nevoii unor oameni, trebuie sa te uiti in mediul de business si sa vezi cine ar putea finanta acel proiect, sa te documentezi. Este foarte importanta legatura cu beneficiarul, sa nu pierzi ideea de la care ai pornit", ii sfatuieste Galeta pe cei din ONG-uri care isi doresc sa obtina finantari din partea fundatiei.

ONG-urile isi pot prezenta proiectele aplicand pe pagina de Internet a fundatiei. Ulterior, membrii Consiliului de Administratie al Fundatiei Vodafone fac o preselectie a cazurilor care considera ca merita sa fie sponsorizate. In faza finala, acestia merg pe teren pentru a vedea fiecare proiect in parte, pentru a fi siguri ca situatia este reala si pentru a decide ce suma de bani trebuie alocata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »


Setari Cookie-uri