"Am finalizat reorganizarea ANAF, care va duce lupta antifraudă la un alt nivel. Avem acum funcţia specifică de inspector antifraudă, care permite îmbunătăţirea structurii de control operativ în lupta împotriva evaziunii. În plus, asigurăm operaţionalizarea structurilor teritoriale judeţene care urmăresc combaterea activităţilor economice ilicite. Astfel, se vor putea desfăşura permanent, la orice oră, acţiuni de control la toate categoriile de contribuabili, indiferent de forma de organizare, dar şi în orice loc, indiferent de forma sub care se desfăşoară activităţi economice", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook, citat de Agerpres.

De asemenea, au fost reorganizate atât Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, pentru a avea un cadru unitar al activităţii de colectare şi o organizare mai fluidă, cât şi Direcţia generală executări silite, pentru a accelara procedurile de valorificare a bunurilor confiscate şi intrate în proprietatea privată a statului.

"Acest amplu proces de reorganizare este un pas crucial pentru a ne asigura că ajungem să colectăm eficient acei bani care trebuie să meargă către investiţii, funcţionarea instituţiilor medicale, pensii, alocaţii, nu în economia neagră", a subliniat Boloş.

Pe de altă parte, ministrul Finanţelor a anunţat că Autoritatea Vamală Română a operaţionalizat un nou sistem, complet digital, care va permite o gestionare mai eficientă şi mai sigură a tranzitului de mărfuri.

"Aşadar, operatorii nu vor mai umbla cu hârtiile după ei. Acest nou sistem face tranzitul de mărfuri mai eficient şi mai sigur, reducând timpii de aşteptare la birourile vamale. Un aspect pe care nu suntem prea des obişnuiţi să îl auzim este că România nu doar că a implementat acest sistem, ci s-a clasat pe primul loc între statele membre UE, având cea mai mică rată de erori din blocul european", a mai scris ministrul Finanţelor.

Potrivit unei hotărâri adoptate joi de Guvern, personalul ANAF şi al structurilor subordonate va fi suplimentat cu 220 de inspectori antifraudă

"Măsura are în vedere dezvoltarea şi operaţionalizarea Sistemului naţional RO e-Sigiliu prin desfăşurarea mai multor activităţi de către inspectorii antifraudă. Sistemul RO e-Sigiliu va asigura respectarea trasabilităţii transporturilor rutiere de bunuri cu risc vamal şi fiscal pe teritoriul României şi va îmbunătăţi activitatea autorităţilor competente din administraţia centrală prin modernizarea şi adaptarea procedurilor şi metodelor de supraveghere vamală şi fiscală la realităţile actuale. Reformele preconizate prin implementarea Sistemului naţional RO e-Sigiliu sunt elaborate în acord cu PNRR", se precizează într-un comunicat al Guvernului.

Hotărârea mai vizează eliminarea competenţelor în domeniul vamal ce reveneau Direcţiei generale antifraudă fiscală, precum şi preluarea la nivel central a Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili şi pierderea de către aceasta a personalităţii juridice.

Pe urmele celor 30 de miliarde de euro pe care îi pierdem anual prin evaziune

România pierde în fiecare an peste 30 de miliarde de euro din cauza evaziunii fiscale, un lucru care nu doar că destabilizează bugetul, dar țara noastră riscă să-și ia gândul de la banii din PNRR dacă nu îndeplinește unele condiții de limitare a economiei subterane. Sub presiunea unui deficit bugetar mare, nevoia statului de fonduri pentru „pomeni electorale”, dar și pentru a „închide gura Europei”, Finanțele au început să își scoată agenții din birouri și să-i trimită în „focarele” evazioniste. wall-street.ro a mers împreună cu agenții Fiscului la depozitele comercianților care își vând marfa la Dragonul Roșu, unul dintre cele mai mari centre comerciale din București cu marfă provenită din Asia, supranumit „paradisul evaziunii fiscale”.

10% din PIB sau între 32 și 33 de miliarde de euro: atât pierde anual România din cauza evaziunii fiscale, a declarat fostul ministru de Finanțe (actual ministru al MIPE), Adrian Câciu în emisiunea România Politică de la Prima News. Țara noastră este una dintre campioanele europene în ceea ce privește evaziunea fiscală, un lucru care slăbește un buget de stat care era deja „subnutrit”. Mai mult de atât, conform lui Adrian Câciu, în PNRR este un angajament foarte clar, şi anume că 2,5 puncte procentuale din PIB trebuie realizate din creşterea capacităţii administrative de colectare a statului român - adică, atât trebuie să aducă Fiscul la buget ca Uniunea Europeană să continue să subvenționeze România cu bani.

În ceea ce privește cifrele prezentate de Ministerul de Finanțe, se pare că Fiscul a început să își trimită agenții în vizite la evazioniști. În luna aprilie, acțiunile de control ale ANAF au diminuat pierderea fiscală cu 430 milioane lei. Am mers împreună cu agenții Fiscului la una dintre aceste acțiuni pentru a vedea cum încearcă ANAF să strângă cele 30 de miliarde de euro.

Sursa foto: Wallstreet.ro