Un lucru cert e că piața muncii este și va fi într-o continuă schimbare, iar indiferent de ce meserii de viitor se prefigurează, acestea vor fi puternic digitalizate și axate pe tehnologie.

„La mare căutare vor fi Chief Innovation Officer, Chief Technology Officer (CTO), Chief Transformation Officer, Chief Sustainability Officer. Avem într-adevăr multe poziții noi care sunt legate de tehnologie și digitalizare. Toate aceste poziții au în comun creativitatea, ideile noi, transformarea, adaptabilitatea, comunicarea, o analiză foarte bună a tuturor proceselor și procedurilor, alinierea lor, învățarea de noi softuri, alinierea softurilor atât pe plan național sau european sau acolo unde e localizată compania.

Sorina Faier, Managing Partner la Elite Searchers

Sorina Faier

Retail jobs

Mai mult, pe lângă acestea, la mare căutare vor fi și joburile nou create pe partea de online marketing, digital marketing, de robotică sau fizică cuantică. De asemenea, joburile din Research and Development (R&D) vor câștiga teren în economiile din întreaga lumea. Dacă ne referim la domeniul farma, meseria de epidemiolog sau de chirurg vor fi la fel de căutate.

Un studiu realizat de Dell Technologies și Institute of the Future arată că aproximativ 85% dintre locurile de muncă din 2030 nu au fost încă inventate, schimbările urmând să fie foarte mari datorită Inteligenței Artificiale. Ce știm însă este că multe din joburile actuale care se bazează pe procese repetitive vor dispărea pentru că tehnologia le va lua locul și ne va ușura viața.

„Din păcate o să pierdem și joburi odată cu această digitalizare și automatizare și mă refer aici la tot ce este repetitiv, în producție, la casele de marcat din retail, în call-center. Dar norocul este că putem să facem alte cursuri și să ținem pasul cu tehnologia și în final să ne reprofilăm”, a declarat Sorina Faier, Managing Partner la Elite Searchers, companie de recrutare la nivel de top management, în cadrul emisiunii HR Talks, realizată de wall-street.ro.

Citește și: HR Talks: Ce specialiști vor fi la mare căutare anul acesta: de la bula de IT-iști care nu o să se spargă, la ingineri de toate felurile

Ce face un Chief Sustainability Officer și cine poate deveni unul

Din joburile enumerate mai sus, am luat exemplul unuia pentru a-l analiza. Chief Sustainability Officer (CSO), de pildă, este un rol relativ nou care a pătruns pe piața din România. Un CSO ajută organizațiile să se asigure că practicile lor de afaceri sunt sustenabile din punct de vedere economic, ecologic și social. Profesioniștii în sustenabilitate dezvoltă, gestionează și monitorizează strategia de sustenabilitate a unei companii și sunt responsabili pentru îmbunătățirea impactului organizației asupra mediului.

Pe piața locală, o astfel de poziție vine într-un context în care companiile se preocupă din ce în ce mai mult de sustenabilitate, ba chiar se pregătesc să facă tranziția de la CSR la ESG (Environmental, Social, Governance).

Deocamdată, recrutarea pentru un astfel de rol nu necesită o experiență acumulată într-un anumit domeniu. Candidații care s-ar plia pe această poziție pot avea un istoric profesional în domenii diverse, de la comunicare, PR, marketing sau HR.

„Momentan nu sunt atât de multe cursuri pentru a te pregăti pentru un astfel de rol. Poziția aceasta nu a existat până acum. Chiar luna trecută, noi am plasat un Chief Sustainability Officer la o multinațională, din FMCG. Această persoană a avut profil de HR manager pentru că a avut o comunicare foarte bună, era o persoană creativă, inovativă, caldă, carismatică, putea să țină legătura cu autoritățile, cu Ministerul Mediului, putea să facă o analiză în ceea ce privește sustenabilitatea companiei, să vadă care e impactul creșterii economiei versus cel al distrugerii mediului sau cum poate să îmbunătățească acest aspect al companiei.

Când angajezi pe o astfel de poziție trebuie să vezi exact ce poți să îmbunătățești pe partea aceasta de sustenabilitate. Trebuie să fii tot timpul la curent cu noile legi, cu ce face concurența”, a mai precizat Sorina Faier.

Sursa foto: Shutterstock