„Pentru pozițiile de top și middle management nu au fost probleme, am găsit candidați. Dar la specialiști, da, e o mare problemă, indiferent de ce industrie vorbim, lucrurile nu prea se întâlnesc la mijloc cum ar trebui. Candidați sunt extrem de puțini, nu sunt pregătiți cum ar trebui în centrele universitare pentru că se merge mai mult pe teorie și mai puțin pe practică. Așteptările specialiștilor sunt foarte mari, ei doresc deja salarii de manageri și nu mai sunt că generațiile noastre anterioare (deși poate asta e mai bine pentru ei). Sunt, în concluzie, foarte stricți. Trebuie cumva să ne întâlnim la mijloc, să le explicăm și ce există pe piață”, a declarat Sorina Faier, Managing Partner la Elite Searchers, companie de recrutare la nivel de top management, în cadrul emisiunii HR Talks, realizată de wall-street.ro.

Sorina Faier, Elite Searchers

Citește și: HR Talks | Saulea, Essa Group: Criza ne-a obligat să inventăm bonusuri pe care în alți ani nu le dădeam

În ce domenii vor crește salariile

Numai în domeniul IT, cererea de specialiști este de trei ori mai mare decât oferta disponibilă din piață. Angajatorii, însă, sunt dispuși să „lucreze” la salarii în așa fel încât să-i atragă în companiile lor. Disponibilitatea a a crește salariile este un „must-have” spune Sorina Faier, pentru a reuși să atragi și să absrobi talentele din industrie.

Retail jobs

„Creșteri vor fi în zona de IT, este, în mod, clar, bula care nu o să se spargă, acolo unde pretențiile sunt din ce în ce mai mari, salariile au ajuns similare cu Germania, Marea Britanie și atunci e destul de greu dacă alegem să comparăm cu economia noastră. Dar companiile nu au încotro și trebuie să ridice aceste salarii.

Inginerii sunt și ei căutați, cei de nișă, din industrial din oil and gas sau din diferite nișe semiconductoare. Și cei din energie regenerabilă sunt iarăși foarte căutați și aici salariile cresc de la an la an”, a mai explicat liderul de la Elite Searchers.

În România, cele mai mari salarii sunt încasate de specialiștii din IT&C, cu un salariu mediu net de 9.055 de lei. Angajații din sectorul de telecomunicații au avut, în noiembrie 2021, un salariu mediu net de 7.402 lei, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS). Și în industria petrolieră, salariul mediu net a fost de 7.102 lei, conform sursei citate.

„Și orice poziție de top management care care în subordine o echipă mare și responsabilități foarte mari sunt bine plătiți și de asemenea și managerii sau specialiștii care vorbesc mai multe limbi străine, sunt mai bine plătiți. Un CEO la un retailer de food nemțesc câstigă 20.000 - 25.000 de euro net pe lună, plus bonusuri anuale. Un președinte de bancă ajunge și la un salariu de 1 milion de euro anual, cu un salariu fix, dar cu bonusuri care sunt mai mai decât salariul fix”, a mai precizat Sorina Faier.

Urmăriți întreaga discuție în cadrul emisiunii HR Talks, un proiect editorial realizat de wall-street.ro prin care ne dorim să venim cu o abordare cât mai practică în dezbaterea celor mai importante teme și trenduri din piața muncii, alături de manageri și specialiști din industrie.

Sursa foto: Shutterstock