La cei 37 ani, Cristian Logofatu are peste 11 ani de experienta ca antreprenor si CFO al Bittnet Systems, companie votata chiar marti seara in Gala de Inaugurare a Anului Bursier drept cea mai activa companie in 2017 in ceea ce priveste utilizarea mecanismelor bursiere. Cofondator al Bittnet, alaturi de fratele sau Mihai, Cristian este probabil unul dintre cei mai cumpatati milionari din IT-ul romanesc.

Cu o avere care se apropie de 2,5 milioane de euro doar din participatia detinuta la Bittnet, antreprenorul pasionat de offroad si triatlon (participant si la un semi Iron Man) se inspira mult din “predicile” si strategiile de investitii ale unor miliardari celebri, fiind ghidat in acelasi timp de cumpatarea si modestia specifica acestora.

Deloc surprinzator in acest context, Bittnet este probabil singura companie din Romania care in rapoartele adresate actionarilor citeaza sfaturi si recomandari ale unor reputati investitori sau antreprenori - Buffett, Jeff Bezos sau Ray Dalio.

Ca de obicei, am luat pranzul la
Kane Seasonal Food, restaurant bucurestean care si-a propus sa (re)prezinte in farfurie "noua bucatarie romaneasca", pe baza ingredientelor locale si de sezon.

De aceasta data, am asezonat la o discutie savuroasa despre business, Buffett, Munger sau Ray Dalio (miliardari celebri ale caror sfaturi l-au inspirat pe Cristian in business si in investitii) o terina de gaina si mangalita, un pate de casa de pui si vita, o salata de pastrav cald, o salata de sfecla rosie cu zapada de hrean si o portie de linte beluga cu ciuperci de sezon.

Kane Seasonal Food

Aniversarea de 11 bilanturi la Bittnet. Ce greseli a facut (pana acum) in business

In peste un deceniu de business ajungi sa inveti foarte multe lucruri din greseli, trebuie doar sa vrei. Iar CFO-ul Bittnet spune ranzand ca “a pierdut urma greselilor si in fiecare zi face altele”.

“Poti sa faci multe greseli, dar asigura-te ca acestea nu te omoara. Te poti expune la unele riscuri, dar daca se materializeaza sa nu te dea peste cap. E ca atunci cand mergi la off-road cu masina, iti pui casca, centuri, costum”, subliniaza Logofatu, care in 2014 a devenit vicecampion national la offroad.

Perfectionarea in business, in opinia finantistului de la Bittnet, nu se masoara in cursuri, training-uri sau diplome, ci in interactiunea cu oamenii, de la care inveti zilnic ceva, sau in cartile citite.

“Cred ca cel mai important este insa sa fii constient ca trebuie sa continui sa inveti, sa descoperi chestii noi. Noi suntem si intr-un domeniu in care lucrurile se misca foarte repede, lumea se asteapta ca noi sa invatam primii si apoi sa ii invatam pe altii si atunci mentalitatea intregii echipe este in asa fel construita. Suntem oameni care ne batem capul, citim si vrem sa experimentam”, afirma Cristian Logofatu.

Cristian Logofatu Bittnet Systems

Chestia pe care o invat zi de zi si inca nu am internalizat-o complet este ca ceea ce am invatat la manualul de economie si finante nu are nicio legatura cu modul in care iau oamenii deciziile si cum se comporta in viata reala.

In acest context, CFO-ul este de parere ca nu poti sa antrenezi pe cineva pentru business. “Este ca mersul pe bicicleta, nu exista coach pentru asta, trebuie sa inveti singur”, spune antreprenorul care a facut primii pasi in business in 2004, prin organizarea de cursuri pentru elevi si studenti pentru acordarea certificatului ECDL.

Cea mai importanta atitudine in business si cele mai neplacute greseli

Cofondatorul Bittnet recunoaste din start ca incearca sa lucreze dupa principiile sanatoase de business si de evaluare a riscurilor enuntate de Nicholas Nassim Taleb, Warren Buffett sau Charlie Munger.

Pe de alta parte, cele mai neplacute greseli pe care le-a facut in cei 11 ani ai povestii Bittnet tin de identificarea unor riscuri, setarea unor masuri, dar cuantificarea proasta a magnitudinii acelor riscuri, astfel incat masurile nu au fost suficiente.

In ceea ce priveste cea mai importanta atitudine in business, Cristian spune ca “perseverenta este istoric cel mai bun predictor al succesului”. In plus, un lucru de care tine cont tot mai mult este deprinderea de a-ti asculta interlocutorii, fie ca este vorba de partenerii din business sau de colegi.

"Am observat ca, pentru ca suntem in general foarte grabiti, avem tendinta sa completam de la noi. Evident gandim mai repede decat poate sa vorbeasca cineva. Incepem o poveste si o completam oferind de fapt solutii la alta problema”, atrage atentia cofondatorul Bittnet.

Cristian Logofatu Bittnet Systems

Daca reusesti ca organizatie sa iti asculti pe bune interlocutorul, clientul, vei putea sa raspunzi la niste chestii care niciodata nu au fost rezolvate, pentru ca nimeni altcineva nu a ascultat pana la capat.

Pretul cel mai mic in vazari? Aproape niciodata nu este o obiectie reala

Desi nu este om de vanzari, CFO-ul Bittnet subliniaza faptul ca in majoritatea cazurilor clientii nu tin neaparat sa aiba pretul cel mai mic, dar trebuie sa stie toate elementele de performanta si, mai ales, sa inteleaga acest sistem de “managed services”, cum este cazul cu mutarea serviciilor in cloud.

In toate cartile de vanzari scrie, si in 99% din cazuri asa este, obiectia de pret nu este una reala. Pretul este ultimul element dupa ce au fost analizate toate criteriile de performanta.

“Daca te gandesti la Uber, pentru ca este un exemplu simplu, in loc sa iti cumperi masina atunci cand ai nevoie de 4 roti si o carcasa, chemi pe cineva care are o masina si te duce de la punctul x la y. Tu iti cumperi masina pentru N dati cand ai nevoie de ea si o platesti pentru alte 100 de N dati cand nu o folosesti. Asa se intampla si cu mutarea serviciilor in cloud. Amazon, Microsoft si Google (cele mai mari 3 platforme de cloud) au ceva mai multe servere si isi bat capul sa aiba un availability pe care nimeni altcineva nu il poate replica. Nu ai cum sa ai aceleasi miliarde pe care sa le torni in treaba asta in fiecare trimestru”, exemplifica Logofatu.

Trebuie doar sa schimbi paradigma, IT-istii sa inteleaga ca nu isi pierd job-ul daca se muta in cloud. De aceea, aceste decizii se iau mai degraba de catre business, nu de IT.

Bursa, marea pasiune; Munger, Buffett sau Dalio, modele in business si in viata

Ca orice finantist pasionat de bursa, Logofatu i-a citit pe clasicii investitiilor, Peter Lynch, Charlie Munger, Warren Buffett sau Ray Dalio. Pentru investitorul de rand, toti acesti "value investors" transmit un sfat simplu: cel mai bine este sa investesti intr-un fond de indici, care urmareste evolutia pietei pe ansamblu, la cele mai mici costuri si comisioane.

In al doilea rand, ecuatia personala a fiecarei persoane care vrea sa agoniseasca pentru pensie sau sa investeasca trebuie ajustata, desi matematic este acelasi lucru.

Ecuatia ta personala nu ar trebui sa fie economii = venituri – cheltuieli, ci ar trebui sa fie cheltuieli = venituri – economii. Matematic este aceasi lucru, dar practic este o mare diferenta.

De altfel, toti marii investitori, de la Peter Lynch in celebra carte “One Up On Wall Street” si pana la Buffett, recomanda investitiile pasive si simplul gest de a te plati pe tine inainte de toate.

Daca Dalio are strategii de investitii care pot fi cu greu implementate pe bursa locala, Munger si Buffett predica lucruri care orice investitor poate sa le respecte. Pe de alta parte, miliardarul Ray Dalio, cu ale sale Principii, este o sursa inepuizabila de sfaturi aplicabile in viata si in business.

“Atat Dalio, cat si Munger, au o intrebare pe care ar trebui sa ne-o punem mai des. De ce cred ca am dreptate acum?”, puncteaza Logofatu, care recunoaste totodata ca este dificil sa internalizezi o astfel de intrebare, sa iti intre in mindset si sa o adresezi de fiecare data inainte sa iei o decizie.

Disclaimer: Autorul acestui articol detine o cantitate limitata de actiuni Bittnet Systems

Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri