Andrei Pitiș este unul dintre cei mai apreciați antreprenori din România, având peste 20 de ani de experiență în lumea afacerilor și a fost implicat în istoria unora dintre cele mai surprinzătoare business-uri românești.

Este fondatorul producătorului autohton de ceasuri inteligente Vector Watch, business care a fost preluat de gigantul american FitBit pentru 15 milioane de dolari. Totodată, a fost și acționar în cadrul Clever Taxi, un alt business românesc recunoscut, în care antreprenorul a investit cu mult curaj, dar inspirația de a investi în această afacere a fost confirmată de preluarea surprinzătoare din 2017 făcută că de către gigantul german Dailmer.

În prezent, misiunea lui este acela de a crea 100 de milionari români, investind în startup-uri de tehnologie cu adresare globală, un ideal la care lucrează încă din 2019. Este fondatorul și CEO-ul companiei Simple Capital, prin care încearcă să-și atingă acest obiectiv ambițios.

Este și membru al consiliului de administrație al Bittnet Group, dar a mai ocupat și funcția de lider al biroului din București al FitBit, după ce Vector Watch a fost preluat de gigantul american.

Un antreprenor inspirat, respectat în peisajul de afaceri din România și din SUA, Andrei Pitiș este și un consumator de carte. wall-street.ro l-a contactat pe omul de afaceri cu un CV impresionant și i-a cerut să ne recomande cinci dintre cele mai dragi cărți care l-au influențat.

Înțelegem din lista trimisă de către Andrei Pitiș că este preocupat și de latura spirituală și umană a civilizației noastre, fără să se lase prizonier aspectelor de business. Drept dovadă, în lista de mai jos, singura carte care privește către lumea afacerilor vine cu sfaturi care țin mai mult de latura umană, decât de aspectele pragmatice ale lumii de business.

Pescărușul Jonathan Livingston - Richard Bach

Pescărușul Jonathan Livingston - Richard Bach

Nu este deloc surprinzător că pe lista unuia dintre cei mai inspirați antreprenori din România se află această nuvelă lansată în 1970 de autorul Richard Bach.

„Pescărușul Jonathan Livingston” este o poveste pentru oamenii care își urmează inimile și își fac propriile reguli. Este pentru oamenii cărora le face o plăcere deosebită să facă ceva bine, chiar dacă doar pentru ei înșiși. Nu în ultimul rând este pentru cei care știu că viața ne oferă mai mult decât ceea ce este aparent. Este o poveste care să-i inspire și să-i motiveze și pe alții să viseze că pot realiza mai mult decât ar putea spera vreodată.

Este o lucrare de ficțiune, despre un pescăruș sătul de limitările tradiționale ale vieții de pescăruș și care ajunge să descopere că există posibilități și afara acestor limitări convenționale. Povestea vine cu profunde învățături filosofice și spirituale care ar trebui să-l ajute pe cititor să-și descopere puterea interioară, dar să-și găsească și calea în viață.

Sapiens: O scurtă istorie a omenirii - Yuval Noah Harari

Sapiens: O scurtă istorie a omenirii - Yuval Noah Harari

O carte care s-a aflat și pe lista unor personalități uriașe ale mapamondului, printre aceștia, fostul președintele american Barack Obama, fondatorul Microsoft, Bill Gates, și creatorul Facebook, Mark Zuckerberg.

Un bestseller care vine cu o poveste despre rolul pe care l-au jucat oamenii în evoluția civilizației noastre. Deși evocă trecutul, autorul ne obligă să privim înainte, deoarece în ultimele decenii oamenii au început să altereze legile selecției naturale care au guvernat viața în ultimele patru miliarde de ani.

Cu 27 de fotografii, 6 hărți și 25 de ilustrații/diagrame, această lucrare provocatoare va stârni cu siguranță dezbateri aprinse pe temele abordate.

13 fatal errors managers make and how you ca avoid them - Steven Brown

13 fatal errors managers make and how you ca avoid them - Steven Brown

Evident, din lista unui antreprenor, obișnuit cu pozițiile de management, nu putea lipsi și o carte care să-l inspire pe Andrei Pitiș în activitatea sa de manager.

Cu sfaturi directe și utile, renumitul mentor de afaceri W. Steven Brown oferă managerilor, atât celor „verzi”, dar și celor experimentați, îndrumări esențiale de leadership. Această carte ar trebui să fie în sertarul de sus al biroului fiecărui manager.

Neasumarea responsabilității, gestiunea diferitelor tipuri de angajați în același mod, incapacitatea de a stabili obiective comune de afaceri sau utilizarea unui control strict în detrimentul stimulării entuziasmului oamenilor care te urmează sunt doar câteva din cele 13 greșeli pe care cartea lui Steven Brown le tratează.

Sunt erori care duc la pierderi de bani, de talent și, poate mai important, de timp prețios. Este o carte care ar trebui să-i ajute pe manageri să-și descopere și să-și recunoască defectele și minusurile, dar să-i ajute, în același timp, să le evite, în așa fel încât să-și asigure succesul personal, al subalternilor lor și al companiilor pe care le conduc.

Despre toate, pe scurt. De la Big Bang la ADN - Bill Bryson

Despre toate, pe scurt. De la Big Bang la ADN - Bill Bryson

Unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori din lume și autor de bestseller-uri Bill Bryson încearcă să înțeleagă – și, dacă este posibil, să răspundă – la cele mai vechi și mai importante întrebări pe care ni le-am pus despre univers și despre noi înșine.

Începând conversația de la Big Bang și ducând-o până la momentul de ascensiune a civilizației noastre, Bryson caută să înțeleagă cum s-a ajuns de la „nimic” la o creație atât de complexă.

În această misiune, autorul s-a „lipit” de o mulțime de arheologi, antropologi și matematicieni din întreaga lume, călătorind la birourile, laboratoarele și taberele lor de teren. Le-a citit (sau a încercat să citească) cărțile lor, i-a confruntat cu întrebări și a încercat să învețe din înțelepciunea lor.

Cititorii vor fi martorii acestei misiuni asumate de autor și este o aventură, uneori profundă, alteori amuzantă, și întotdeauna extrem de clară și distractivă în tărâmurile cunoașterii umane, așa cum doar Bill Bryson o poate reda. Știința nu a fost niciodată mai antrenantă sau distractivă.

Spiritual în artă - Wasily Kandinsky

Spiritual în artă - Vasily Kandinsky

O lucrare de pionierat în încercarea de eliberare a artei de legăturile sale tradiționale cu realitatea materială, această carte este unul dintre cele mai importante documente din istoria artei moderne.

Scrisă de celebrul pictor Wassily Kandinsky (1866–1944), cartea explică propria teorie a picturii lui Kandinsky și cristalizează ideile care influențau mulți alți artiști moderni ai perioadei sale. Alături de propriile sale picturi inovatoare, această carte a avut un impact extraordinar asupra dezvoltării artei moderne.

Ideile lui Kandinsky sunt prezentate în două părți.

Prima parte a cărții, numită „Despre estetica generală”, lansează un apel pentru o revoluție spirituală în pictură, care va permite artiștilor să-și exprime propriile vieți interioare în termeni abstracți, non-materiali. Așa cum muzicienii nu depind de lumea materială pentru muzica lor, la fel și artiștii plastici nu ar trebui să depindă de lumea materială pentru arta lor. În a doua parte, „Despre pictură”, Kandinsky discută despre psihologia culorilor, limbajul formei și al culorii și responsabilitățile artistului.

Sursa foto: Andrei Pitiș

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri