Daca ar fi sa o luam in ordine cronologica, mai intai au fost restaurantele pop-up, un fel de test al retailerilor pe piata HoReCa. In 2016, Lidl deschidea restaurantul pop-up La Iordache in mai multe orase din tara. Restaurantele erau deschise timp de cate cinci zile in Bucuresti, Cluj, Constanta sau Timisoara pentru a promova produsele traditionale romanesti sub marca proprie Camara Noastra. Era mai degraba o strategie de marketing cu scopul de a oferi o altfel de experienta in retail.

In 2018, Kaufland a lansat si el un pop-up restaurant gourmet, ce oferea o experienta culinara gourmet. Restaurantul se afla in Bucuresti, la Si Lounge. Preparatele exclusiviste erau create de un chef renumit, dar erau oferite la un pret accesibil pentru toti, astfel incat clientii achitau doar ingredientele ce proveneau din magazinele Kaufland. Restaurantul Kaufland a fost deschis timp de doua luni, iar in 2019 s-a deschis din nou, din septembrie pana in noiembrie.

Restaurante de fine dining a deschis si Selgros in 2018 sub conceptul Bistro Gourmet. Primul astfel de restaurant a fost lansat in 2018 in magazinul din Brasov, iar la finalul anului trecut in Baia Mare, odata cu deschiderea magazinului. Ce este interesant la Selgros este ca restaurantele se afla chiar in magazin, au un numar limitat de locuri si ofera showuri de live cooking. Practic, in timp ce tu mananci oamenii isi fac cumparaturile. Sau invers.

Restaurantele retailerilor au aparut tocmai din dorinta de a oferi clientilor experiente. Spatiul clasic al magazinelor se transforma in zone multifunctionale, unde oamenii nu doar fac cumparaturi, ci se relaxeaza, petrec timp si consuma.

Mega Image a deschis in martie anul trecut Maison des Chefs, primul restaurant concept propriu, in Bucuresti. Conceptul Mega Image include, pe langa selectia unor preparate in cadrul Casual Bistro, si o fromagerie cu o selectie de 135 de branzeturi speciale, un wine gallery cu peste 200 de vinuri recunoscute in intreaga lume si un corner de panificatie artizanala si patiserie fina, Arc Bakery.

Mega Image nu este insa la prima experienta cu segmentul de gastronomie; in 2018 retailerul a lansat Casual Bistro in concept store-ul din Baneasa, unde propunea clientilor posibilitatea de a degusta delicatese si vinuri.

Schimbarile din comportamentul de consum ii determina pe retaileri sa se reinventeze, sa vina cu noi solutii pentru a satisface aceste nevoi ale clientilor. Este clar pentru retaileri ca atragerea si fidelizarea clientilor nu se mai face doar la nivel de pret si promotii, ci si la nivel de experiente si lucruri inedite cu care consumatorii sa rezoneze si pentru care sa ii aleaga.

Si Auchan a intrat pe piata restaurantelor in-store inca din iunie 2018, cand a deschis primul restaurant “La masa” in Baia Mare. Cu un meniu variat, atat din bucataria romaneasca, cat si din cea internationala, La Masa s-a extins in doi ani in mai multe locatii Auchan din tara.

La finalul anului trecut, Carrefour a intrat si el pe segmentul de gastronomie in retail cu show-uri de live cooking zilnice in raionul de gastronomie si street food. Conceptul a debut odata cu lansarea hypermarketului Carrefour din Corbeanca care are si un bar special pentru vinuri pe langa sesiunile de live cooking.

Este clar ca retailerii ies din zona clasica a magazinelor alimentare si isi extind activitatile in piata restaurantelor. Pe de o parte, este o modalitate buna de a-si promova produsele si ingredientele si de a castiga public dintr-o piata straina. Pe de alta parte, reusesc sa se diferentieze in randul retailerilor din piata si sa le ofere consumatorilor experiente de cumparare inedite.