Copiind practic embargoul american asupra tehnologiei de imprimare a semiconductorilor, Beijingul a reacționat interzicând exportul unora dintre cele mai avansate tehnologii din domeniul panourilor solare, scrie Asia Times. Guvernul chinez vrea ca astfel să își mențină dominația asupra pieței fotovoltaicelor.

La ora actuală, conform datelor Agenției Internaționale a Energiei, China are o cotă de peste 80% din toate procesele de producție a panourilor solare. În ultimul deceniu, țara a investit mai mult de 50 de miliarde de dolari în această industrie. Ca urmare, deși cererea a explodat și în China, peste jumătate din producție merge la export, aducând anual în jur de 30 de miliarde de dolari.

Producerea de panouri solare a avansat extrem de mult în ultimii ani, iar guvernul chinez a decis acum să interzică folosirea tehnologiilor sale avansate în afara țării - după ce s-a consultat cu reprezentanții industriei. Bejingul oprește astfel tendința companiilor locale de a deschide fabrici în state cu costuri chiar mai mici ale forței de muncă și fără taxe de import în SUA, ca Thailanda sau Malaysia. Principala temere a conducerii de partid nu e legată de Statele Unite sau de UE, ci de India, care ar putea deveni un concurent periculos.

Ce urmnări va avea decizia guvernului chinez

Analiștii consultați de Asia Times spun că exporturile de panouri solare nu se vor reduce, însă nici nu vor crește pe măsura cererii, în condițiile în care nu se vor mai deschide fabrici noi în afara Chinei. În România, de pildă, în 2022, cererea a crescut de 5 ori, iar numărul prosumatorilor a ajuns, probabil, la 30.000.

În plus, prețurile fotovoltaicelor nu vor scădea, așa cum s-a întâmplat în ultimele decenii – și cum, cel mai probabil, se va întâmpla din nou dacă India va reuși să devină o concurență reală pentru chinezi pe această piață.

Sursa foto: Pexels