Compania de consultanță Rystad Energy din Norvegia a calculat că, la ora actuală, în depozitele din Europa se află panouri solare chinezești de 7 miliarde de euro, cu o capacitate totală de 40 GWdc (curent direct) – adică aproximativ 32 GW. Dacă ar fi instalate, aceste panouri ar putea acoperi consumul a 20 de milioane de gospodării – sau cel al unei țări ca România. Stocurile vor crește anul acesta și ar putea să ajungă până la finalul lui 2023 chiar la 100 GWdc, cât toată capacitatea solară a SUA în 2021, estimează Rystad Energy.

De ce fac europenii stocuri de panouri solare

Cum s-a ajuns aici? Țintele extrem de ambițioase de tranziție la energii regenerabile stabilite de UE au făcut ca statele europene să facă eforturi disperate pentru a achiziționa componentele necesare la prețuri avantajoase. Țările de Jos, Spania, Germania, Franța și Grecia au fost principalii importatori. Dar Olanda – care a importat de 10 ori mai mult decât capacitatea instalată – trimite panouri solare în toată Uniunea, inclusiv în România.

În plus, din 2025 30% din componente ar trebui să fie de fabricație europeană. Or acest lucru pare nerealist și ar duce și la creșteri de costuri – producătorii din UE nu pot concura cu prețurile celor din China. Nu e de mirare că 95% din importurile de tehnologie solară ale Uniunii sunt din China.

De asemenea, în 2021 și la începutul lui 2022 piața a fost destul de volatilă, iar importatorii vor să profite de faptul că acum prețurile fotovoltaicelor s-au normalizat. A apărut și temerea că în viitor ar putea fi impuse sancțiuni comerciale Chinei, pe modelul american.

Există însă și riscul ca panourile din acest stoc uriaș să devină depășite, dat fiind viteza cu care avansează tehnologia în sectorul fotovoltaicelor. Pe an, în UE se instalează capacități solare de circa 63 GWdc, dar importurile sunt aproape duble.

Sursa foto: Pexels